PAKLENA RUSKA OSVETA ŠVAJCARSKOJ: Tajni agenti zaplenili luksuzne satove vredne milione evra!
Foto: Profimedia, Shutterstock

udar

PAKLENA RUSKA OSVETA ŠVAJCARSKOJ: Tajni agenti zaplenili luksuzne satove vredne milione evra!

Planeta -

Agenti ruske tajne službe zaplenili su milione dolara vredne luksuzne satove od jednog švajcarskog časovničara kao očiglednu odmazdu na sankcije Švajcarske zbog rata u Ukrajini, izvestio je u nedelju švajcarski list NZZ am Sonntag.

Satovi su zaplenjeni od lokalne podružnice Odemar Pige u Moskvi ranije ovog meseca, navodi list. Odemar Pige je skoro 150 godina star, porodični časovničar. Luksuzni satovi ovog brenda obično koštaju desetine hiljada dolara.

Ruske vlasti su navele carinske prekršaje za zaplenu satova, ali je švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova u poverljivom memorandumu navelo da je to najverovatnije „arbitrarna represivna mera kao reakcija na sankcije“, prema NZZ am Sonntag.

Švajcarska je 28. februara odstupila od svog istorijski neutralnog statusa kako bi sankcionisala Rusiju zbog njene ničim izazvane invazije na Ukrajinu. Ograničenja uključuju zabranu izvoza luksuzne robe u Rusiju.

Rusija je bila 17. najveće tržište za izvoz švajcarskih satova u 2021. godini, sa isporukama u vrednosti od 260,1 miliona franaka (278,6 miliona dolara), prema Federaciji švajcarske industrije satova.

Kurir.rs/Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track