UKRAJINSKA KRIZA: Kako i zašto Indija kupuje sve više ruske nafte, dok se Evropa muči?
Foto: Shutterstock

sankcije i posledice

UKRAJINSKA KRIZA: Kako i zašto Indija kupuje sve više ruske nafte, dok se Evropa muči?

Planeta -

Rusija traži nova tržišta za svoj izvoz nafte dok se sankcije Zapada pooštravaju - a Indija koristi prednosti sniženih cena da poveća uvoz iz zemlje.

Sjedinjene Države kažu da iako ovaj uvoz nafte ne krši sankcije, "podrška Rusiji... je podrška invaziji koja očigledno ima razarajući uticaj".

Odakle Indija nabavlja naftu?

Posle SAD i Kine, Indija je treći po veličini potrošač nafte u svetu, od čega se preko 80 procenata uvozi. Indija je 2021. kupila od Rusije oko 12 miliona barela nafte, samo dva posto njenog ukupnog uvoza.

Ubedljivo najveće isporuke prošle godine stigle su sa Bliskog istoka, sa značajnim količinama i iz SAD i Nigerije.

U januaru i februaru ove godine Indija nije uvozila naftu iz Rusije. Ali su zato ugovori za mart i april već dostigli šest miliona barela, prema podacima koje je prikupila Kpler, grupa za istraživanje roba.

Indijska vlada kaže da čak i ako kupuje više nafte od Rusije, to bi "i dalje bila kap, bukvalno kap, u većoj kanti" njenog globalnog uvoza nafte.

Kakav dogovor ima Indija?

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Moskva sada ima manje kupaca za sirovu naftu Ural, a njena cena je pala.

"Iako ne znamo tačnu cenu koju Indija plaća, popust na Ural u poređenju sa Brentom [globalni reper] prošle nedelje se povećao na oko 30 dolara po barelu“, rekao je BBC-u Met Smit, analitičar u Kpleru.

Ove dve vrste sirove nafte se obično prodaju po sličnoj ceni. Ali u jednom trenutku u martu, kako je cena Urala nastavila da pada, razlika između njih dostigla je rekord svih vremena, dodaje on.

Dakle, "Indija i Kina će verovatno kupiti bar deo ove [ruske] sirove nafte uz značajan popust“, rekao je on.

Posledice finansijskih sankcija

Velike indijske prerađivačke kompanije suočavaju se sa izazovom pokušavajući da finansiraju ove snižene kupovine, zbog sankcija ruskim bankama.

To je problem sa kojim se suočava trgovina u oba smera.

Finansijski analitičari Blumberga procenjuju da indijski izvoznici u Rusiju trenutno čekaju isplate u iznosu od oko 500 miliona dolara.

Jedna od opcija na koju Indija gleda je sistem transakcija zasnovan na lokalnim valutama, gde se indijski izvoznici u Rusiju plaćaju u rubljama umesto u dolarima ili evrima.

Gde još Indija kupje naftu?

Prema analitičarima Refinitiva, indijski uvoz nafte iz SAD značajno je porastao od februara.

Međutim, analitičari tržišta kažu da ovo možda neće biti održivo u budućnosti jer SAD nastoje da iskoriste svoju domaću proizvodnju nafte za zamenu zaliha iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Postoje i sugestije da bi trgovina sa Iranom mogla da se nastavi u okviru mehanizma razmene koji bi indijske rafinerije mogle da iskoriste za kupovinu njihove nafte. Ovaj aranžman je prekinut pre tri godine, kada su SAD ponovo uvele sankcije Iranu. Ali malo je verovatno da će se ovo nastaviti bez šireg dogovora postignutog u međunarodnim pregovorima sa Iranom o njegovom nuklearnom programu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track