BIZARNA POSLEDICA KORONE U HONGKONGU: Nedostatak kovčega naterao pogrebnike na eko sahrane! VIDEO
Foto: Jonathan Wong / Zuma Press / Profimedia

inovacije

BIZARNA POSLEDICA KORONE U HONGKONGU: Nedostatak kovčega naterao pogrebnike na eko sahrane! VIDEO

Planeta -

Najsmrtonosnija epidemija korona virusa u Hong Kongu ove godine je koštala oko 6.000 života - a gradu sada ponestaje kovčega.

Vlasti su se trudile da naruče još, a vlada je rekla da je 1.200 kovčega stiglo u grad prošle nedelje, a da ih još čeka.

Prostorna ograničenja čine kremaciju uobičajenom praksom sahrane na gusto naseljenoj ostrvskoj teritoriji na kineskom kopnu, a kovčezi su obično od drveta ili zamene za drvo.

Da bi odgovorile na njihov nedostatak korona, neke kompanije nude alternative kao što je ekološki prihvatljiv kartonski kovčeg.

LifeArt Asia ima kartonske kovčege napravljene od recikliranih drvenih vlakana koji se mogu prilagodljiv spoljni dizajnom. U njegovoj fabrici u Aberdinu, južnom okrugu Hong Konga, može se proizvesti do 50 kovčega dnevno.

Izvršni direktor Vilson Tong rekao je da još uvek postoji otpor prema korišćenju kovčega od kartona. „(Ljudi to smatraju) pomalo je sramotno koristiti takozvane papirne kovčege. Osećaju da to ne poštuje njihove voljene“, rekao je Tong.,

Ali on je primetio da kompanija ima dizajn koji može odražavati religiju ili hobije, a kovčeg čak može imati i personalizovanu boju. „Dakle, to ljudima daje više nego dovoljno izbora, i tako da oni mogu da prilagode sahranu i pruže prijatniji oproštaj bez straha od smrti.

Kompanija kaže da njeni kartonski kovčezi, kada se spale tokom kremacije, emituju 87% manje gasova staklene bašte u poređenju sa onima napravljenim od drveta ili zamena za drvo. Svaki LifeArt kovčeg teži oko 10,5 kilograma i može da nosi telo koje teži do 200 kilograma.

Hong Kong je prijavio oko 200 smrtnih slučajeva dnevno u proseku tokom protekle nedelje, jer mnogi stariji stanovnici koji su bili nevakcinisani umiru od COVID-19. Nalet je opteretio mrtvačnice, a rashladni kontejneri se koriste za privremeno skladištenje tela.

Usred rastuće cene, neprofitna organizacija Forget Mi Not, koja savetuje ljude o njihovom izboru za poslednje obrede, kupila je 300 kartonskih kovčega i kovčega koje će ih poslati u bolnice ili dati porodicama kojima su potrebni.

„Promovišemo ekološki prihvatljive i personalizovane sahrane. Sada vidimo da je Hong Kongu potrebno više kovčega. U našim bolnicama nema dovoljno kovčega za tela“, rekao je Albert Ko, direktor odbora u Forget Me Not.

Ko je rekao da su neki od starijih koji su razgovarali o svojim poslednjim obredima sa organizacijom bili otvorenog uma i pozdravili ideju eko kovčega. „Nadamo se da ćemo iskoristiti ovu priliku da doprinesemo, kao i da promovišemo eko kovčege“, rekao je on.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track