STIGLA REAKCIJA AMERIKE NA PREGOVORE U ISTANBULU Rusiji poslali jasnu poruku!
Foto: AP Jacquelyn Martin, AP Mikhail Klimentyev

pregovori u istanbulu

STIGLA REAKCIJA AMERIKE NA PREGOVORE U ISTANBULU Rusiji poslali jasnu poruku!

Planeta -

Nakon što su postignuti pomaci u mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije u Istanbulu, stigla je i prva reakcija iz SAD.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken reagovao je na napredak u pregovorima dve strane.

- Mi pratimo ruske akcije, a ne njene izjave, rekao je Blinken.

Nova runda pregovora održana je u utorak u Istanbulu, a razgovori su trajali oko tri sata. Čini se da je došlo do značajnih pomaka u pregovorima, a ruska strana je rekla da je preduzela dva koraka ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini. Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni u video formatu.

Podsetimo, zamenik ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, Aleksandar Fomin, saopštio je nakon pregovora u utorak da će Rusija smanjiti svoje vojne operacije u Ukrajini.

Fomin je rekao da se Moskva odlučila na taj potez kako bi mirovni pregovori sa Ukrajinom ušli u završnu fazu. On je, obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskom delegacijom, rekao da je "doneta odluka da se drastično, u više navrata, smanji vojna aktivnost na prilazima Kijevu i Černigovu".

- Rusija je 'drastično' smanjila svoju vojnu aktivnost u blizini Kijeva i Černigova, pošto pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu sa Ukrajinom ulaze u 'praktičnu' fazu. Očekujemo da će u Kijevu biti donete relevantne ključne odluke i da će se stvoriti uslovi za dalji normalan rad, saopštio je u utorak zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track