BEZ MILOSTI ZA BANDITE ZLOGLASNE MS-13! Brutalan tretman u zatvoru za 1.000 uhapšenih nakon serije ubistava! UZNEMIRUJUĆ VIDEO
Foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

salvador

BEZ MILOSTI ZA BANDITE ZLOGLASNE MS-13! Brutalan tretman u zatvoru za 1.000 uhapšenih nakon serije ubistava! UZNEMIRUJUĆ VIDEO

Planeta -

Vlada Salvadora saopštila je u ponedeljak da je uhapsila više od 1.000 osumnjičenih članova bandi nakon talasa ubistava tokom vikenda.

Predsednik Najib Bukele naredio je da se hrana za članove bandi koji se drže u zatvorima u Salvadoru smanji na dva obroka dnevno, da im se oduzmu dušeci sa kreveta i objavio video snimak zatvorenika kako marširaju kroz hodnike i niz stepenice.

Salvador, zatvor, banda, MS-13
foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

Vlada je proglasila vanredno stanje i zatvorila zatvore nakon što je u petak, subotu i nedelju počinjeno 87 ubistava.

Vlasti su za ubistva okrivile članove bandi, a u ponedeljak su saopštili da su vojnici i policija izvršili raciju u uporištima bandi oko San Salvadora.

Bukele je naglasio da privedeni neće biti pušteni. Njegovo naređenje da se smani hrana za zatvorenike članove bandi očigledno je imalo za cilj da poveća trenutne zalihe hrane kako bi se nahranili i novi zatvorenici.

„Nemojte misliti da će biti oslobođeni. Racionalisaćemo hranu koju sada dajemo zatvorencima“, napisao je Bukele na svom Tviter nalogu.

"I ako je međunarodna zajednica zabrinuta za svoje male anđele, trebalo bi da dođu i donesu im hranu, jer ja neću da oduzimam budžetski novac školama da prehranim ove teroriste“, napisao je predsednik.

Bukele je takođe objavio snimak na kojem se vidi kako stražari sa palicama grubo teraju zatvorenike da hodaju, trče, pa čak i da se spuštaju niz stepenice držeći ruke iza vrata ili leđa.

U jednom trenutku, zatvorenik sa lisicama na rukama pada niz stepenice dok ga čuvar tera da siđe trčeći. Zatvorenik stenje a potom je primoran da ustane da nastavi da trči.

Salvador, zatvor, banda, MS-13
foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

Zatvorenici su svučeni do donjeg veša, a dušeci su im oduzeti.

Kongres El Salvadora odobrio je Bukeleov zahtev za proglašenje vanrednog stanja rano u nedelju usred talasa od 87 ubistava povezanih sa bandama tokom vikenda. Poređenja radi, u celom februaru je bilo 79 ubistava.

Vanredno stanje suspenduje ustavne garancije slobode okupljanja i pravila pritvora na čak 30 dana, ali bi moglo da bude produženo. Uredba dozvoljava osumnjičenima da budu u pritvoru bez advokata do 15 dana, a policiji omogućava da pregleda mobilne telefone i poruke.

Salvador, zatvor, banda, MS-13
foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

Činilo se da su ubistva povezana sa ozloglašenim uličnim bandama u zemlji, koje efektivno kontrolišu mnoga naselja u prestonici. Nacionalna policija je saopštila da je uhvatila pet vođa Mara Salvatruša ili MS-13, za koje su tvrdili da su naredili ubistva tokom vikenda.

Bukele je ranije naredio šefu zatvora u zemlji da izvrši momentalno zaključavanje zatvorenika bandi u njihovim ćelijama 24/7.

Salvador, zatvor, banda, MS-13
foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

"Ne smeju da izlaze čak ni na terasu zatvora", napisao je Bukele, dodajući „poruku bandama: Zbog vaših postupaka, sada vaši zatvoreni momci neće videti ni jedan tračak sunčeve svetlosti”.

Bukeleov oštar stav prema kriminalu verovatno će naći malo kritičara u Salvadoru.

"Ovo je nepodnošljivo. Bande ubijaju koga hoće, rade šta hoće. Moraju biti kažnjeni, i to veoma teško“, rekao je Mario Alas, 39, dok je izlazio iz autobusa u glavnom gradu San Salvadora.

Salvador, MS-13, zatvor
foto: Twitter video prtscr / Nayib Bukele

Stanovnica prestonice Huana Sančez, 55, požalila se: „Ništa im se ne dešava, strpaju ih u zatvor na neko vreme i ugoje, a kada izađu, izađu, nastavljaju da otimaju ljude, uzimaju im novac i ubijaju ih. ”

Ali enormno moćne ulične bande u zemlji pokazale su se kao mač sa dve oštrice za Bukelea.

"Moramo podsetiti narod Salvadora da je ono što se sada dešava zbog nemara onih koji su štitili kriminalce“, navodi se u saopštenju konzervativne partije Arena.

To je bila očigledno podsećanje na decembarski izveštaj američkog ministarstva finansija u kojem se navodi da je Bukeleova vlada tajno pregovarala o primirju sa vođama bandi. To je bilo u suprotnosti sa Bukeleovimtvrdnjama i podiglo tenzije između dve nacije.

Vlada SAD navodi da je Bukeleova vlada kupila podršku bandi finansijskim beneficijama i privilegijama za njihove zatvorene vođe, uključujući prostitutke i mobilne telefone. Bukele je žestoko negirao optužbe.

Ovi navodi dodatno su povećali tenzije sa Bajdenovom administracijom. Nakon što je novi kongres u maju smenio generalnog tužioca i sudije ustavnog veća Vrhovnog suda, američka vlada je izrazila zabrinutost zbog pravca zemlje.

Kurir.rs / LA Times, Foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track