VELIKI POVRATAK DONALDA TRAMPA: Nove ankete pokazuju da bi bivši predsednik na izborima danas pomeo i Bajdena i Kamalu Haris!
Foto: AP John Raoux, AP/Patrick Semansky, EPA/Leigh Vogel

očekivano

VELIKI POVRATAK DONALDA TRAMPA: Nove ankete pokazuju da bi bivši predsednik na izborima danas pomeo i Bajdena i Kamalu Haris!

Planeta -

Donald Tramp bi pobedio i predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris da su izbori 2024. održani danas, pokazuje nova anketa objavljena u utorak.

Bivši republikanski predsednik vodi protiv Bajdena sa razlikom od šest poena u najnovijem istraživanju Harvard CAPS-Harris koje je ekskluzivno dobio portal Hill, još jednoj strašnoj anketi za Belu kuću koju muči pad rejtinga i višestruke krize.

Četrdeset sedam odsto ispitanika podržalo bi Trampa 2024. godine, u poređenju sa 41 odsto onih koji podržavaju Bajdena. Dvanaest odsto je reklo da su neodlučni.

Haris prolazi još gore od svog šefa, zaostaje za Trampom za 11 procentnih poena.

Kamala Haris
foto: EPA-EFE/Samuel Corum / POOL

Potpredsednica je dobila 38 odsto hipotetičkih glasova, dok je Tramp imao 49 odsto - dva poena više nego što bi postigao protiv Bajdena.

Dok je Bajden najavio svoju nameru da se kandiduje za drugi mandat, Tramp se u više navrata poigravao sa kandidaturom za 2024, ali još nije sa sigurnošću rekao da li će pokrenuti treću predsedničku kampanju.

A kada je Bajden odabrao Harisovu za svog potpredsednika, stvarajući pritom istoriju, smatralo se da je ona ta koja će preuzeti njegoo mesto,

Ali njena duboka nepopularnost – koja je čak i veća od Bajdenove – ostavila je levičarske operativce zabrinute oko toga koga će postaviti u sledećem ciklusu predsedničkih izbora.

Možda je dobra vest za Harisa, ona je bila prva u hipotetičkom meču protiv guvernera Floride Rona DeSantisa. Guverner GOP-a je postigao 38 procenata podrške u istraživanju Harvarda, dok je Harisova imala bolji rezultat sa 40 procenata.

Bivši republikanac iz Predstavničkog doma koji je uz Trampovu podršku izabran da predvodi sunčanu državu, bio je zvezda u usponu unutar GOP-a, posebno zbog njegove glasne kritike Bajdenove administracije i otpora njenim smernicama za javno zdravlje u vreme korone.

On je drugi iza Trampa u višestrukim anketama birača GOP-a o 2024. godini, iako se bivši predsednik i dalje smatra omiljenim kandidatom do sada.

Iako su predsednički izbori još uvek daleko, Bajdenova nepopularnost je i dalje loš znak za demokrate u Kongresu koji žele da zadrže svoju malu većinu na novembarskim izborima na sredini mandata.

Džo Bajden
foto: EPA /Olivier Hoslet

Nedavno istraživanje NBC-a objavljeno u nedelju pokazuje da republikanci imaju blagu prednost u odnosu na demokrate u predstojećoj trci. Četrdeset šest odsto birača reklo je da bi više voleli da republikanci kontrolišu Kongres 2023. godine, u poređenju sa 44 odsto koji podržava demokrate da ostanu na vlasti.

Poslednja anketa NBC-a u januaru pokazala je da demokrate imaju blagu prednost u odnosu na GOP sa razlikom od 47 do 46 odsto.

Ista anketa pokazuje da je Bajdenov rejting odobravanja od 40 odsto, što je najmanji broj koji je En-Bi-Si zabeležio do sada u demokratskom predsedništvu.

Oni se takođe bore sa sveprisutnim problemima u lancu snabdevanja i 40-godišnjom rekordno visokom inflacijom, što dovodi do vrtoglavog porasta troškova života za milione svakodnevnih Amerikanaca.

Rat Rusije u Ukrajini takođe utiče na Bajdenov mandat u Beloj kući. Osim što su cene goriva imale vrtoglavi rast, višestruke ankete pokazuju da se američki birači plaše neminovnog rata sa Moskvom i malo veruju u svog predsednika da se izbori sa međunarodnom krizom.

Nedeljna anketa je pokazala da su ispitanici pitali "koliko poverenja" imaju u Bajdenovu sposobnost da upravlja brutalnim napadom Rusije.

Najveći udeo - 44 odsto - reklo je da ima "veoma malo" poverenja u predsednika, dok 27 odsto ima "samo malo" poverenja u njega, zajedno sa 71 odsto.

Donald Tramp
foto: AP John Raoux

Samo 28 odsto anketiranih Amerikanaca reklo je da dele "veliku" ili "prilično" podršku Bajdenovom postupanju sa Ukrajinom – što je daleko od poverenja koje je predsednik nastojao da projektuje kroz decenije spoljnopolitičkog iskustva u Senatu.

I čini se da većina ljudi veruje da su dosadašnje Bajdenove akcije dovele zemlju do direktnog sukoba sa Rusijom, uprkos izjavi koju SAD preferiraju politiku deeskalacije putem diplomatije.

Šesnaest odsto Amerikanaca je reklo da veruje da je njihova nacija već u ratu sa Rusijom na osnovu Bajdena i njegovih zvaničnika kako se bave krizom. Neverovatnih 44 procenta reklo je da će razorni sukob "biti u toku sledeće godine".

Samo 34 odsto je uvereno da SAD neće biti umešane u rat sa Moskvom.

A 56 odsto ispitanika u anketi Asošiejted pres/NORC Centra za istraživanje javnih poslova u ponedeljak reklo je da Bajden "nije dovoljno čvrst", a šest odsto veruje da je "previše strog" prema Rusiji.

Trideset šest odsto anketiranih reklo je da je predsednikov odgovor Putinu bio "otprilike tačan".

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track