UKRAJINCI NISU NAIVNI Zelenski izražava sumnju u povlačenje ruske vojske
Foto: Profimedia / Maximilian Clarke/ SOPA

ruska invazija na ukrajinu

UKRAJINCI NISU NAIVNI Zelenski izražava sumnju u povlačenje ruske vojske

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je odbacio obećanje Rusije da će drastično smanjiti svoje vojne aktivnosti na severu Ukrajine, rekavši da ''Ukrajinci nisu naivni ljudi'' i obećavajući da će nastaviti odbrambene vojne napore.

-Ukrajinci su već naučili tokom ova 34 dana invazije i tokom proteklih osam godina rata u Donbasu da se može verovati samo konkretnom rezultatu, rekao je Zelenski u video obraćanju rano u sredu, prenosi britanski Gardijan.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je posle razgovora u Istanbulu u utorak da Moskva želi da ''poveća uzajamno poverenje, stvori prave uslove za buduće pregovore i postigne konačni cilj potpisivanja mirovnog sporazuma sa Ukrajinom'' i da će Kremlj ''radikalno smanjiti vojnu aktivnost u pravcu Kijeva i Černigova''.

Ukrajinski predsednik je rekao da iako je bilo ''pozitivnih'' signala iz poslednjih pregovora, ''oni ne prigušuju eksplozije ruskih granata''.

-Neprijatelj je još uvek na našoj teritoriji, rekao je on.

-Granatiranje naših gradova se nastavlja. Mariupolj je blokiran. Rakete i vazdušni udari ne prestaju. Ovo je realnost. Ovo su činjenice, dodao je.

Ukrajinski generalštab oružanih snaga saopštio je u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju u utorak uveče da su ruske trupe nastavile da se povlače sa teritorije Kijeva i Černigova, ali da je pokret samo ''rotacija pojedinačnih jedinica'' i da ima za cilj da ''obmane vojni vrh'' Ukrajine.

Skepticizam se izražava kod eksperata i zapadnih diplomata i lidera, koji su izrazili sumnju da je taj potez više od trika kako bi se prikrili neuspesi na terenu.

-Videćemo. Ne čitam ništa o tome dok ne vidim šta su njihovi postupci, rekao je Bajden.

Dok je Moskva svoj potez predstavila kao gest dobre volje, do njega je došlo pošto je izgledalo da je napredovanje Rusije zastalo na nekoliko frontova, a snage Kremlja su osujećene snažnim ukrajinskim otporom, velikim gubicima i logističkim i taktičkim propustima.

Pošto nije uspela da zauzme ukrajinsku prestonicu i iznudi ranu kapitulaciju, Moskva je prošle nedelje saopštila da prebacuje fokus na proširenje teritorije koju drže proruski separatisti u istočnom regionu Donbasa.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je nekoliko sati pre pregovora da je ''glavni cilj'' sada ''oslobođenje'' Donbasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nije video ništa što bi ukazivalo na to da pregovori napreduju na ''konstruktivan način'' i sugerisao da bi ruske indikacije povlačenja mogle biti pokušaj Moskve da ''prevari ljude i odvrati pažnju''.

Govoreći o poseti Maroku, Blinken je rekao da postoji ono ''šta Rusija kaže i šta Rusija radi'' i da su oni fokusirani na ovo drugo.

Ono što Rusija radi je kontinuirana brutalizacija Ukrajine, dodao je.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track