KINA ODLAŽE INVAZIJU NA TAJVAN? Zbog ruskih neuspeha u Ukrajini, obaveštajci tvrde da je za 4 godine pomeren napad na Tajpej
Foto: Dcstudio / Alamy / Alamy / Profimedia

jednom meri...

KINA ODLAŽE INVAZIJU NA TAJVAN? Zbog ruskih neuspeha u Ukrajini, obaveštajci tvrde da je za 4 godine pomeren napad na Tajpej

Planeta -

Kina je odložila eventualnu invaziju na Tajvan za najmanje četiri godine, posle vojnog neuspeha Rusije u Ukrajini, tvrde šefovi obaveštajnih službi.

Predsednik Si Đinping će sada navodno analizirati neuspehe Vladimira Putina u Ukrajini pre nego što preduzme bilo kakve poteze usmerene na ostrvo koje ne priznaje suverenitet Pekinga, a koje Kina smatra svojom teritorijom.

Čen Ming-tong, šefu tajvanskog biroa za nacionalnu bezbednost, tvrdo da istočnoazijska supersila neće pokrenuti napad do kraja predsedničkog mandata Cai Ing-ven, koji se završava 2026. godine.

"Lekcija Ukrajine za Peking je da ne treba lako pokretatit“, rekao je Čen za Tajms. "Peking će proučiti ruske mane i unaprediti svoju Narodno-oslobodilačku armiju. Ako započne rat, on će biti sveobuhvatan, a Tajvan mora da proceni namere Pekinga sa najširim obimom mogućnosti“, rekao je on.

Osnuvši se na nedavno jačanje odbrane Tajvana, Čen je dodao: "Mi ne sedimo besposleno i ne čekamo pasivno".

Strahovi od kineskog preuzimanja traju već godinama, kako Kina nastavlja da širi svoje vojne kapacitete i sve više osporava američku globalnu hegemoniju. Veruje se i da je Peking povećao svoj nuklearni arsenal poslednjih godina nakon izgradnje kompleksa silosa u pustinji u provinciji Sinđang, koji se prostire na oko 800 kvadratnih kilometara.

Nedavno se u utorak ispostavilo da se interesuju za brzi "raketni voz“ koji može da transportuje nuklearno oružje Pekinga širom zemlje, što ga čini težim za praćenje i uništavanje.

Nakon invazije na Ukrajinu, Tajvan je rekao da će produžiti obaveznu vojnu službu preko sadašnja četiri meseca u pokušaju da poboljša svoju odbranu.

Peking želi da se Tajvan vrati pod kinesku kontrolu do 2050. godine i odbacuje je poređenja sa Ukrajinom, tvrdeći da je Tajvan „domaća stvar“, dok je Ukrajina suverena nacija koja je već međunarodno priznata.

Čen veruje da će SAD odgovoriti ako Kina krene na Tajvanu. "Ako SAD mogu da budu uključene do tog stepena bez akta o odnosima sa Ukrajinom, SAD će biti samo više uključene u svoj Zakon o odnosima sa Tajvanom“, rekao je on.

Vest da je napad odložen potkrepljena je tvrdnjama koje je izneo uzbunjivač ruskog FSB-a ranije ovog meseca.

Neimenovani pojedinac je napisao pismo Vladimiru Osečkinu, ruskom disidentu sa sedištem u Francuskoj, u kojem tvrdi da je predsednik Si planirao da "preuzme Tajvan“ ali da je sada, posle dešavanja u Ukrajini, ta mogućnost zatvorena-

Vu Kian, portparol kineskog ministarstva odbrane, rekao je da tajvanske vlasti koriste situaciju u Ukrajini kako bi podgrejali strahovanja da će doći do konfrontacije i rata. "Takva dela štete Tajvanu i samo će gurnuti Tajvan u ponor katastrofe", rekao je portparol.

Kako tenzije rastu, zapadni saveznici pojačavaju svoju bezbednost.

Australija je danas objavila da će udvostručiti veličinu svoje elektronske špijunske agencije kako bi se borila protiv rastućih sajber napada.

Australijska direkcija za signale (ASD) će zaposliti još skoro 2.000 radnika, dok se vlada takođe obavezala da će povećati posvećenost zemlje mreži za razmenu obaveštajnih podataka 5 očiju (Five Eyes) koja uključuje Veliku Britaniju, SAD, Kanadu i Novi Zeland.

Takođe će ojačati još jedan sporazum sa Velikom Britanijom i SAD u pokušaju da se suprotstavi rastućoj pretnji iz Kine.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track