ZATIŠJE PRED BURU Rusija će iskoristiti diplomatske aktivnosti da bi pregrupisala trupe na severu pa kreće na Donbas!
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY, Profimedia, Printscreen/Telegram

RAT U UKRAJINI

ZATIŠJE PRED BURU Rusija će iskoristiti diplomatske aktivnosti da bi pregrupisala trupe na severu pa kreće na Donbas!

Planeta -

U Kijevu tvrde da ruske trupe pokušavaju da okruže ukrajinske snage koncentrisane na istoku zemlje ka Donjesku i Lugansku

Iako na prvu loptu deluje da pregovori Rusije i Ukrajine u Istanbulu, koji se održavaju pod pokroviteljstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, idu u dobrom pravcu i da ima određenih pomaka, upućeni u sukob kažu da treba biti oprezan i da ne treba biti preterano euforičan. U pitanju je tek početno približavanje stavova sukobljenih strana koje više deluje kao zatišje pred buru.

Kontrolni punkt... Ukrajinski vojnici u Kijevu
Kontrolni punkt... Ukrajinski vojnici u Kijevufoto: EPA/Atef Safadi

Ukrajinski predlozi

* Ukrajina će biti neutralna i nenuklearna, bez stranih baza na svojoj teritoriji

* Neutralni status će garantovati V. Britanija, Kina, SAD, Turska, Francuska, Kanada, Italija, Poljska i Izrael

* Neće ulaziti u vojni ili politički savez, niti učestvovati u vojnim vežbama bez pristanka zemalja koji garantuju neutralnost

* Budući status Krima, koji je Rusija anektirala 2014, da se reši u narednih 15 godina

* Budućnost Luganska i Donjecka će se rešiti pregovorima predsednika Rusije i Ukrajine

* Ukrajini bi se omogućio ulazak u Evropsku uniju

Prema rečima Darka Obradovića, istraživača Centra za strateške analize, Rusija je već više od nedelju dana u nekoj fazi zatišja.

Ozbiljni gubici

- Naime, u ovom trenutku vidimo da su ukrajinske snage na glavnim osovinama na severu, severoistoku i istoku zaustavile napredovanje ruskih trupa. Osim toga, ruske snage su pretrpele ozbiljne gubitke. Jedino gde im ide jeste ta južna osovina i oko Marijupolja, koji je potpuno opkoljen - objašnjava Obradović, dodajući da se čini i kao da su Rusi malo korigovali svoju retoriku i da sada govore kako im ne predstavlja problem ukrajinsko članstvo u EU. - Međutim, to baš i nije tako. Njihov jedini cilj je svrgavanje bilo koje vlasti u Ukrajini koja za svoj cilj ima članstvo ove zemlje u EU, iako u ovom trenutku daju potpuno suprotne izjave. Takođe, više je nego očigledno da Rusi ovim pregovorima stvaraju legitimitet za svoja buduća dejstva. Ne deluje da njima pokušavaju da postignu dugoročno diplomatsko rešenje, već da period pregrupisavanja koriste za diplomatsku aktivnost kako bi stvorili legitimitet za svoja buduća dejstva - ističe Obradović.

Plen... Ruski vojnici sa zaplenjenim zapadnim naoružanjem
Plen... Ruski vojnici sa zaplenjenim zapadnim naoružanjemfoto: Profimedia

Ruski zahtevi

* Demilitarizacija i denacifikacija, s tim što se denacifikacija ne spominje u poslednje vreme

* Neulazak Ukrajine u NATO

* Priznavanje Krima kao ruske teritorije

* Priznavanje nezavisnosti Donjecka i Luganska

* Ruski jezik da postane zvanični jezik u državi

* Status Krima nije predmet pregovora

On podvlači to da, ako ovi pregovori i rezultiraju nekim određenim rešenjima, oni će biti neki vid dugoročnog primirja, ali ne i okončanja sukoba. - Ovo je bukvalno taktika i taktički potez Rusa. Pretrpeli su gadne gubitke po ove tri osovine i nastojaće da iskoriste ovaj trenutak za pregovore, a kasnije, kada se pregrupišu, reći kako pregovori nisu uspeli i nastaviti dejstva, pre svega u oblastima Donjecka i Luganska. I vojni komentator Vlade Radulović smatra da će Rusija u narednom periodu najveću pažnju posvetiti upravo ovim oblastima:

USVOJENO

* U svetlu nastavka daljih pregovora, ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da će drastično smanjiti vojnu aktivnost oko Kijeva i Černigova

- Iako se čini da su napravljeni određeni pomaci u odnosima dve strane, ruska agresija će, nažalost, potrajati još neko vreme. Situacija na terenu pokazuje da su Ukrajinci pružili znatan otpor i naneli ozbiljne probleme Rusima u pojedinim delovima fronta. Zbog toga mnogi smatraju da se ruska agresija na Ukrajinu ne odvija onako kako je Moskva planirala i da je zbog toga Putin primoran da menja svoje planove i ciljeve. Čini se da će zbog toga sada najveći fokus biti na oblast Donjecka i Luganska, čiji će status, zajedno sa statusom Krima, biti i najveća tačka spoticanja u budućim pregovorima - ističe Radulović, naglašavajući da deluje da o članstvu Ukrajine u NATO postoji određena vrsta konsenzusa, te da će se postići dogovor u kom će se Kijev obavezati na neutralan status.

Lavrov u poseti Kini: Pošten svetski poredak

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uoči jučerašnjeg sastanka sa svojim kineskim kolegom Vangom Lijem rekao je da Moskva i Peking zajedno stvaraju put prema "poštenom svetskom poretku". Ovo je prva poseta Lavrova Kini otkad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara. U videu koji je rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo uoči sastanka Lavrov je rekao da svet "prolazi kroz vrlo ozbiljnu fazu istorije međunarodnih odnosa". Na kraju tog procesa Lavrov je rekao: "Mi ćemo, zajedno s vama (Kinom) i našim simpatizerima, krenuti prema multipolarnom, poštenom i demokratskom svetskom poretku". Kina je odbila da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i nije uvela sankcije Rusiji.

Istočni front

Ratna dejstva 35. dana ruske invazije na Ukrajinu prenela su se juče na južni i istočni front, gde su ruske trupe nastavile sa udarima na ukrajinske snage, pokušavajući da ih okruže! Regionalni guverner Pavlo Kirilenko izjavio je da su ruske trupe granatirale gotovo sva mesta i gradove duž linije fronta u Donbasu. Iz Kijeva tvrde da ruske trupe pokušavaju da okruže ukrajinske snage na istoku. Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track