IMATE PET SEKUNDI DA POBEGNETE, RAKETE LETE JAKO BRZO Ovim sredstvom najbrže se lociraju vojnici u ratu u Ukrajini
Foto: EPA / Roman Pilipey

ruska invazija na ukrajinu

IMATE PET SEKUNDI DA POBEGNETE, RAKETE LETE JAKO BRZO Ovim sredstvom najbrže se lociraju vojnici u ratu u Ukrajini

Planeta -

Pripadnici ukrajinske vojske su došli do saznanja da se nalaze u opasnosti svaki put kada koriste mobilne telefone.

- Kada čujete dron, imate oko pet sekundi da napustite poziciju i da počenete da bežite. Rakete lete toliko brzo, navode izvori Skaja, dodajući kako novi dokazi pokazuju na to da se mobilne mreže koriste kao ratno sredstvo, jer obe strane prate telefone vojnika.

Sistemi koji se nalaze unutar dronova i kamiona se šalju na front kako bi pokupili signale telefona koji se nalaze u blizini. Simulatori potom prevare telefone kako bi se povezali na te uređaje, nakon čega mere signale. Konačnom analizom jačine signala moguće je otkriti gde se telefoni nalazi, pa na to mesto će se usmeriti granatiranje.

Moguće je i na drugi način identifikovati lokaciju telefona, i to pristupom GPS koji se nalazi u telefonu. Bilo kakvom upotrebom telefona neprijateljska vojska prima poprilično tačnu lokaciju gde se koristi.

Ukrajinska vojska zna da Rusi koriste sastav Leer-3, koji se sastoji od dve bespilotne letelice i kamiona iz koga se upravlja, kao sredstvo lociranja njihovih snaga. Tako je moguće prepoznati više od dve hiljade telefona na određenom području.

Veruje se da i ukrajinska strana koristi sličnu tehnologiju. Američki zvaničnici su za Njujork Tajms su rekli kako je najmanje jedan ruski general ubijen nakon što su ukrajinski obaveštajci primili njegov poziv sa mobilnog. S obzirom na to, ukrajinska je vojska izdala savete svojim vojnicima u borbi protiv ruskih separatista u regiji Donbas.

Ukrajinskim vojnicima se savetuje da ostave privatne SIM kartice kod kuće, da nabave nove u ratnoj zoni, da telefoniraju na više stotina metara od vojnog odreda, udaljavanje u prisustvu naoružanog saborca, korišćenje telefona u mestima sa civilima i nedavno oslobođenim mestima, držanje telefona isključenog pa čak i oprez prilikom saradnje s lokalnim stanovništvom jer ono, možda, sarađuje s ruskom stranom.

Sprave za lociranje telefona mogu se koristiti i za presretanje komunikacije. Ističu kako je ukrajinska mreža i dalje široko rasprostranjena, što je možda razlog ne osobito velikog napada Rusije na telekomunikacijsku infrastrukturu. Džon Skot Rajlotn viši istraživač na Univerzitetu u Torontu, kazao je kako korišćenje osnovnog operativnog sistema telefona može dovesti do neprijateljskog hakovanja, tako da je najbolje rešenje izvaditi bateriju.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track