KAKO SU DVA UKRAJINSKA MI-24P IZVELA IZNENADNI NAPAD NA SKLADIŠTE NAFTE U RUSIJI Letelice u niskom letu stigle iz pravca Harkova
Foto: Printscreen/Twitter

niski let

KAKO SU DVA UKRAJINSKA MI-24P IZVELA IZNENADNI NAPAD NA SKLADIŠTE NAFTE U RUSIJI Letelice u niskom letu stigle iz pravca Harkova

Planeta -

Dva borbena helikoptera MiL-Mi -24 za koje ruska strana tvrdi da pripadaju ukrajinskoj vojsci izvela su u petak rano ujutro napad na skladište goriva kod ruskog grada Belogoroda.

Prema prvim informacijama dva helikoptera su se u niskom letu iznenada pojavila u dubini ruske teritorije.

Najverovatnije se radi o ukrajinskim helikopterima Mi-24P koji su na rezervovar goriva ispalili salvu raketnih zrna, a onda se neopaženo u niskom letu vratili nazad na ukrajinsku stranu.

Ruska PVO, koja bi inače morala da bude raspoređena zbog blizine borbenih dejstava i ako je uopšte postojala na ovom pravcu nije reagovala.

Ovaj napad već mnogi definišu kao drugi napad na Rusiju posle Drugog svetskog rata 22. juna 1941. godine.

Inače sam napad snimio je veliki broj građana, kao i sigurnosne kamere. Na snimcima se vide jasno dva helikoptera kako se iznenada pojavljuju u predgrađu Belogoroda nadleću kuće, a onda kreću prema skladištu goriva na koje ispaljuju nevođena raketna zrna "S-8" kalibra 80 mm

Odakle je i kako je izveden napad

Glavna predpostavka je da su dva ukrajinska borbena helikoptera došla iz pravca Harkova odnosno njegove okoline prema granici sa Rusijom gde još uvek ima raspoređenih letelica koje su preživele ruski napad.

Pretpostavka je da je napad najverovatnije brižljivo planiran i izveden pošto je utvrđeno da na ruskoj strani uz granicu sa Ukrajinom nema jake PVO ili ona uopšte ne postoji.

U svakom slučaju napad je bio smeo poduhvat i izveden sigurno posle brižljivog planiranja. Inače od ukrajinske granice do Belogoroda ima 40 kilometara a od Harkova do ruske granice 35, što i nije velika daljina.

Bilo kako bilo napad je bio taktičko iznenađenje, što je bio i najverovatnije cilj akcije stvaranja nereda i panike u neprijateljskoj pozadini.

Požar i dalje nije ugašen, a u njegovom lokalizovanju uključeni su i protivpožarni helikopteri Ka-31.

Helikopter Mil Mi-24P

Ova verzija popularnog borbenog helikoptera pojavila se 1982 na vojnoj veži "Družba 1982". Poznata je i kao Izdeliye 243 (NATO Hind-F).

Oznaka P označava Puška- top, koja je dobila naziv posle promene streljačkog naoružanja. Umesto mitraljeza kalibra 12,7 mm uveden je dvocevni top kalibra 30mm GŠ 30-2. Pošto top zbog svoje veličine nije mogao biti postavljen u turetu na prednjem delu helikoptera učvršćen je na desni bok helikoptera, a tureta je uklonjena sa ove verzije helikoptera. Ostala oprema je identična kao i na verziji Mi-24V i nalazi se u sastavu mešovitih helikopterskih četa kako u ruskoj, tako i u ukrajinskoj vojsci. Ukupno je izrađeno 620 verzija ovog helikoptera u fabrici Arsenejev u periodu od 1981-1989.

Osim dvocevnog topa GŠ-30 koji ima kapacitet 470 granata, helikopter nosi i saćaste lanser nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 30 mm pod dva na svakom krilu helikoptera, protivoklopne rakete 9M114 Šturm V (AT-6 Spiral), četiri bombe po 250 kg i dve od 500 kg

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track