UBITI SVE KUĆNE LJUBIMCE PACIJENATA ZARAŽENIH KOVIDOM Bizarni plan kineskih vlasti brzo odbačen
Foto: Profimedia

užas

UBITI SVE KUĆNE LJUBIMCE PACIJENATA ZARAŽENIH KOVIDOM Bizarni plan kineskih vlasti brzo odbačen

Planeta -

Kineske vlasti odbacile su plan da se svi kućni ljubimci pacijenata sa koronom usmrte, nakon negodovanja.

Gradski zvaničnici Langfanga naredili su u utorak 'potpuno rešavanje od životinja u zatvorenom prostoru' u vlasništvu stanovnika okruga Anci koji su bili pozitivni na koronu, prenosi Dejli mejl.

Međutim, stanovnicima grada, u kineskoj severnoj provinciji Hubej, u sredu je odobreno odlaganje nakon što je direktiva ''povučena i primena zaustavljena'' nakon reakcije.

Nije bilo odmah jasno da li je neka životinja ubijena pre nego što je direktiva ukinuta, ali su kineski mediji izvestili u sredu da je svako ubijanje prestalo do 17 časova po lokalnom vremenu.

Zabeleženo je nekoliko slučajeva širenja korone sa ljudi na kućne ljubimce, uključujući pse i mačke, ali nije bilo potvrđenih slučajeva da su životinje potom prenele virus nazad na ljude.

Direktiva je bila najnovija u agresivnoj politici nulte tolerancije na Kovid od strane Pekinga.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je sredinom marta da će se zemlja 'držati' svoje strategije nulte tolarancije kovida, javila je državna televizija.

Zemlja u kojoj se virus pojavio krajem 2019. godine uglavnom je držala kasnije epdemiju po kontrolom i više od godinu dana nije prijavila nijedan smrtni slučaj od korona virusa.

Ali visoko prenosiva varijanta Omikrona predstavlja ozbiljan izazov za tu strategiju, što navodi vlasti da zatvore milionske gradove.

Stanovnici grada Đilina moći će slobodno da se kreću od petka, prvi put za više od tri nedelje, saopštila je državna televizija CCTV, pozivajući se na obaveštenje koje je izdao grad.

Od njih će se zahtevati da nose maske i, kada su u zatvorenom prostoru, da poštuju distancu od jednog metra. Zabranjena su javna okupljanja u parkovima i trgovima.

Širenje Kovida 19 stavljeno je pod kontrolu u gradu Đilin, ali ne i u ostatku istoimene provincije, rekli su zvaničnici na konferenciji za novinare, prenosi CCTV.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track