PRVI PUT POSLE 88 GODINA: Noćna molitva muslimana u Aja Sofiji
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

istanbul

PRVI PUT POSLE 88 GODINA: Noćna molitva muslimana u Aja Sofiji

Planeta -

Prvi put nakon 88 godina u Aja Sofiji u Istanbulu klanjan je teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mesec posta.

Danas je prvi dan meseca posta, ramazana. Muslimanski vernici se od zore do mraka uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, ružnih misli i dela. Za muslimane, ovo je mesec praštanja, moralnog pročišćenja, druženja i solidarnosti.

Ramazan je otpočeo zajedničkom noćnom molitvom, teravih-namazom, a svet su obišle fotografije iz Aja Sofije, koja je pre dve godine preimenovana u džamiju.

Aja Sofija je kao pravoslavna crkva služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je Aja Sofiji dodeljen status muzeja i tako joj je vraćen status džamije.

U Aja Sofiji je u julu 2020. godine održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, kojoj je tada prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će, kako je tada najavljeno, i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja