POLJSKA ŽELI AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE Kačinjski: To bi značajno povećalo mogućnost obuzdavanja Rusije!
Foto: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

ukrajinska kriza i posledice

POLJSKA ŽELI AMERIČKO NUKLEARNO ORUŽJE Kačinjski: To bi značajno povećalo mogućnost obuzdavanja Rusije!

Planeta -

Zamenik premijera Jaroslav Kačinjski izjavio je da je Poljska otvorena za smeštaj američkog nuklearnog oružja

Zamenik premijera Poljske, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski izjavio je u intervjuu za nemački list Velt am zontag da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje SAD na svojoj teritoriji.

"Ako bi Amerikanci tražili da u Poljskoj postavimo atomsko oružje, bili bismo otvoreni za to", rekao je on, i dodao da bi takva odluka „značajno povećala mogućnost obuzdavanja Moskve“, prenosi Lenta.ru.

Kačinjski je priznao da trenutno tog pitanja nema na dnevnom redu, ali je moguće da bi se "to uskoro moglo promeniti“.

Osim toga, zamenik poljskog premijera pozvao je na stvaranje novog komandnog centra NATO u Poljskoj, odakle bi mogle da se izvode zajedničke operacije.

Kačinjski je na kraju naglasio da alijansa treba da uloži više napora u rešavanju situacije u Ukrajini, na primer, da sprovede mirovnu misiju, i da obezbedi oružje, šta aktivno traži predsednik Volodimir Zelenski.

Kačinjski je već 16. marta pozivao na slanje NATO misije ili šire misije u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, takva misija treba da funkcioniše uz saglasnost Zelenskog i vlade Ukrajine , a takođe treba da bude u stanju da se brani.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja