BUKELE NASTAVLJA RAT SA BANDAMA: Uhapšeno više od 5.000 članova za 8 dana! Predsednik Salvadora objavljuje njihove slike (FOTO)
Foto: Twitter / Nayib Bukele

kritikuje NVO i novinare

BUKELE NASTAVLJA RAT SA BANDAMA: Uhapšeno više od 5.000 članova za 8 dana! Predsednik Salvadora objavljuje njihove slike (FOTO)

Planeta -

Više od 5.000 članova bande uhapšeno je u Salvadoru je nedelju dana, saopštio je prdsedsednik Salvadora Najib Bukele.

Bukele je na Tviteru objavio da je u 8 dana uhapšeno 5184 članova bandi i objavio fotografije uhapšenih i snimke oklopnih vozila.

Policija je prethodno objavila da je samo u nedjelju uhapsila 100 osumnjičenih. Oni se terete za nezakonito posedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posedovanje droge i polno nasilje.

Vlada Salvadora nedavno je proglasila vanredno stanje zbog talasa nasilja povezanog s bandama. Povećane su i kazne za zločine koje počine članovi bande.

"Saveznici bandi su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari"

Salvador, zatvor, banda, MS-13
foto: EPA / GOBIERNO DE EL SALVADOR

Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su zabrinutost, a Bukele je kazao da su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari saveznici bandi.

"Postalo je jasno ko su saradnici članova bandi", glasi tvit koji je Bukele objavio u nedelju.

Salvador, država od 6 miliona stanovnika, ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu. Prema podacima policije, 2019. godine u proseku je bilo 36 ubistava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije. Otkad je Bukele na vlasti, taj je broj pao na 20 ubistava na 100.000. Odbacio je optužbe o postojanju neformalnog pakta između vlade i bandi.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track