PUTIN POTPISAO NOVI UKAZ: Prestaje pojednostavljeno dobijanje viza za EU i ove zemlje kao odgovor na njihove postupke!
Foto: Profimedia / Mikhail Klimentyev / TASS

za neprijateljske zemlje

PUTIN POTPISAO NOVI UKAZ: Prestaje pojednostavljeno dobijanje viza za EU i ove zemlje kao odgovor na njihove postupke!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o recipročnim merama u viznom režimu koje su usledile kao odgovor na postupke, kako se navodi, neprijateljskih zemalja.

Ukaz je potpisan u skladu "sa potrebom preduzimanja hitnih mera kao odgovor na neprijateljske postupke Evropske unije", prenosi Sputnjik.

U dokumentu se navodi da je Rusija obustavila važenje nekih tačaka sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza Evropskoj uniji, Norveškoj, Danskoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Između ostalog, tačke sporazuma se odnose na članove zvaničnih delegacija zemalja Evropske unije, kao i novinara. Na taj način se zaustavlja praksa po kojoj su vlasnici diplomatskih pasoša mogli da putuju u Rusiju bez viza.

Predsednik Rusije je dao nalog Ministarstvu inostranih poslova da u predstavništvo Evropske unije i ambasade navedenih zemalja pošalje odgovarajuća obaveštenja i da uvede lična ograničenja ulaska u Rusiju za strance i osobe bez ruskog državljanstva koje vrše neprijateljske akcije.

Vlada bi trebalo da pripremi i iznese Državnoj dumi predlog zakona o suspenziji međunarodnih ugovora o kojima se govori u Uredbi.

Odnosi Rusije i Evropske unije su se značajno pogoršali nakon početka specijalne ruske vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Evropska unija je nakon SAD uvela protiv Moskve sankcije, sve su se glasnije čuli pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata, a razne države su proterale nekoliko desetina ruskih diplomata.

Moskva je kao odgovor na sankcije uključila svih 27 zemalja Evropske unije i još deset zemalja koje ne pripadaju savezu u spisak neprijateljskih zemalja. Trenutno se na tom spisku nalazi 48 zemalja na čijem su čelu Sjedinjene Američke Države.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: Profimedia / Mikhail Klimentyev / TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja