PAKLENO UPOZORENE PJONGJANGA SEULU: Južnokorejski general pomenuo rat, odgovrila sestra Kim Džong-una!
Foto: Reuters / Korea Summit Press /Pool

dramatično

PAKLENO UPOZORENE PJONGJANGA SEULU: Južnokorejski general pomenuo rat, odgovrila sestra Kim Džong-una!

Planeta -

Uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una rekla je da bi nuklearne snage zemlje „uništile” južnokorejsku vojsku ako bi pokrenula preventivni napad na režim u Pjongjangu!.

Kim Jo-džong, koji ima nekoliko visokih pozicija u vladi i vladajućoj stranci, rekla je da Sever nema nameru da započne drugi korejski rat, ali da će odgovoriti ako bude isprovociran i ostaviti vojsku Juga u stanju „potpunog uništenja i propasti“ .

Njeni komentari nakon što je ministar odbrane Južne Koreje, Suh Vok, javno raspravljao o sposobnosti Seula da „precizno i brzo pogodi bilo koju metu u Severnoj Koreji” sa nizom oružja, dok međunarodna nelagodnost raste zbog nedavnih nastavaka severnih testiranja raketa dugog dometa. U drugoj izjavi upućenoj Suhu u nedelju, ona ga je nazvala „ološom”.

Upozorenje Kim Jo-Džong, iako nije neobično po svojoj živopisnoj upotrebi jezika, ukazuje na porast tenzija na poluostrvu nakon što je Sever prošlog meseca izveo svoj prvi test interkontinentalne balističke rakete za pet godina, i usred spekulacija da bi režim mogao pripremaju se za izvođenje nuklearnog testa kasnije ovog meseca.

U svojoj drugoj izjavi u roku od nekoliko dana, Kim je rekla da se Pjongjang protivi ratu i da ne vidi Južnu Koreju kao svog glavnog neprijatelja. „Drugim rečima, to znači da ako vojska Južne Koreje ne preduzme vojnu akciju protiv naše države, neće se smatrati metom“, rekla je ona.

„Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kog razloga – bez obzira da li je zaslepljena pogrešnom procenom ili ne – odluči za takvu vojnu akciju kao što je 'preventivni udar' koju promiče (Suh Vuk), situacija će se promeniti. U tom slučaju će i sama Južna Koreja postati meta.

Jug bi, dodala je, mogao da izbegne tu sudbinu tako što će napustiti svoje „fantastično sanjarenje“ o pokretanju napada na Sever, nuklearno naoružanu državu čiji bi arsenal mogao da uključuje nuklearno oružje kratkog dometa koje cilja južnokorejske konvencionalne snage i 28.500 američkih vojnika sa sedištem u zemlji.

Severna Koreja je pokušala da pojača pritisak na Seul samo nekoliko nedelja pre nego što je novi predsednik Južne Koreje, konzervativac Jun Suk Jeol, smenio liberala Mun Džae Ina, koji nema mnogo toga da pokaže za svoje pokušaje zbližavanja sa Pjongjangom.

Mun se sastao sa Kim Džong Unom tri puta 2018. i snažno lobirao da se uspostavi prvi samit severnokorejskog lidera sa Donaldom Trampom u junu te godine.

Drugi samit Tramp-Kim 2019. završio se neuspehom zbog neslaganja oko ublažavanja sankcija, a Bajdenova administracija je pokazala malo interesovanja za oživljavanje pregovora o denuklearizaciji osim ako oni ne dovedu do proverljive demontaže severnog nuklearnog programa i programa balističkih raketa.

Jun, koji će položiti zakletvu 9. maja, obećao je da će ojačati odbranu Juga od severnokorejskih raketnih napada, ali nije isključio povratak dijalogu sa Kimom.

Ioonovi savetnici za spoljnu politiku i bezbednost su u SAD da razgovaraju o ranom samitu sa Džoom Bajdenom usred zabrinutosti u Seulu da je fokus američkog predsednika isključivo na ratu u Ukrajini.

Neki analitičari veruju da će Sever nastaviti da povećava pritisak na Vašington u narednim mesecima, verovatno probnim letenjem raketa iznad Japana ili nastavkom nuklearnih proba. Do velike provokacije moglo bi doći 15. aprila ili oko 110. godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje – i dede Kim Džong-una – Kim Il Sunga.

Kurir.rs/Gardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track