DA NEĆE PUTIN SAM DA SE PREDA AMERIKANCIMA? Bela kuća bez odgovora kako namerava da ruskog predsednika odvede u Hag! VIDEO
Foto: EPA-EFE/AL DRAGO, Profimedia

Foks Njuz

DA NEĆE PUTIN SAM DA SE PREDA AMERIKANCIMA? Bela kuća bez odgovora kako namerava da ruskog predsednika odvede u Hag! VIDEO

Planeta -

Dopisnik Foks njuza iz Bele kuće Piter Dusi pitao je u ponedeljak sekretariku za štampu Bele kuće Džen Psaki da li će se ruski predsednik Vladimir Putin predati za ratne zločine, sada kada je predsednik SAD Džo Bajden pozvao na krivično gonjenje.

Dusi je pitao o praktičnim posledicama Bajdenove izjave ranije u ponedeljak da je Putin ratni zločinac zbog navodnih zločina u kijevskom predgrađu Buča. Bajden je rekao da je Putin kriv, ali je potom dodao da mu mora biti suđeno

Nejasno je kako bi takva deklaracija bila sprovedena, a da SAD ne pobede u ratu protiv Rusije, ili da Rusi ne svrgnu svog lidera i predaju ga Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) – čiji SAD nisu strana.

Razmena između Dusija i Psaki je bila sledeća (prema transkripta Bele kuće):

Pitanje: Hvala ti, Džen. Dakle, predsednik Bajden govori o suđenju Putinu [zbog ratnih zločina]. Da li očekuje da se Putin preda da mu se sudi? Ili misli da će neko morati da ode u Rusiju i da ga uhapsi?

Psaki: Pa, bez ulaska u mehanizme — što su, znam, bila dobra pitanja koja su svi postavljali našem savetniku za nacionalnu bezbednost — postoji presedan u prošlosti kako ovaj proces može da funkcioniše.

Nećemo prejudicirati šta će proces funkcionisati ili kroz koje korake će se preduzeti - kroz međunarodni pravni proces.

Dakle, to nije baš ono na čemu smo trenutno, Piter, i ne mogu da ti dam osećaj mehanizama šta bi se desilo, ako bude osuđen.

Psaki takođe nije objasnila zašto bi Putin pristao na mirovne pregovore o okončanju rata u Ukrajini ako bi ga SAD i drugi procesuirali za ratne zločine.

Ne postoji prethodni primer da je nuklearno naoružana sila dobrovoljno predala sopstveno vođstvo na krivično gonjenje. Takođe ne postoji garancija da Putin neće upotrebiti oružje za masovno uništenje ako veruje da mu je ugrožen život ili sloboda.

Takođe je nejasno zašto, ako SAD Putina smatraju „ratnim zločincem“ i veruju da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini, Bajdenova administracija je spremna da sarađuje sa Putinovim režimom u ostvarivanju novog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track