EU UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI? Brisel podeljen po pitanju kaznenih mera usmerenih na naftu i gas, ali predlaže ove zabrane
Foto: Shutterstock

ukrajina

EU UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI? Brisel podeljen po pitanju kaznenih mera usmerenih na naftu i gas, ali predlaže ove zabrane

Planeta -

Agnecija Blumberg prenosi, pozivajući se na neimenovane izore, da se planira ukidanje uvoza uglja iz Rusije.

Evropska unija planira da predloži obavezno postepeno ukidanje uvoza uglja iz Rusije kao direktan odgovor na ratne zločine koje su, navodno, ruske snage počinile u Ukrajini, tvrde izvori za Blumberg.

Taj predlog trebalo bi da se nađe u paketu koraka usmerenih na jačanje postojećih mera i "krpljenje rupa u zakonu" o kojem bi predstavnici EU trebalo da raspravljaju ove sedmice.

O detaljima zabrane i vremenu povlačenja ugla se još raspravlja, rekli su izvori.

Očekuje se da će Evropska komisija takođe predložiti zabranu ulaska većini ruskih kamiona i brodova u EU, dodaju izvori.

EU za sada ne planira da sankcioniše rusku naftu i gas. Upravo ta nespremnost da uvedu zabranu uvoza podelila je Uniju, sa nekim zemljama (baltičke zemlje, Poljska) koje insistiraju na sankcijama, dok neke vlade poput Nemačke i Mađarske direktno odbija sankcije ruskom energetskom sektoru.

Odobrenje paketa i zabrana uvoza uglja zahteva podršku svih 27 država članica, podseća Indeks.

Kao deo istog predloga, EU želi da proširi kontrolu izvoza na više tehnologija koje se koriste u obrambenom sektoru i drugim ključnim industrijama, kao i ograničenja prodaje LNG opreme.

Izvršni ogranak Evropske unije takođe predlaže dodavanje još desetak ljudi i subjekata na svoj spisak sankcionisanih pojedinaca i firmi, uključujući banke, kao što je VTB Bank PJSC, koje su odsečene od globalnog sistema slanja poruka SWIFT-a, ali još nisu u potpunosti sankcionisane.

Navodno su među sankcionisanim osobama i ćerke Vladimira Putina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će ove sednice posetiti Kijev kako bi se sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track