BIBLIOTEKARU, SREĆAN USKRS: Dve ukradene beležnice Čarlsa Darvina misteriozno vraćene Univezitetu Kembridž
Foto: Stuart Roberts / AFP / Profimedia

hepi end

BIBLIOTEKARU, SREĆAN USKRS: Dve ukradene beležnice Čarlsa Darvina misteriozno vraćene Univezitetu Kembridž

Planeta -

Dve "ukradene" beležnice Čarlsa Darvina misteriozno su vraćene na Univerzitet Kembridž, 22 godine nakon što su poslednji put viđene.

Male beležnice u kožnom povezu vrede više miliona funti i uključuju naučnikovu skicu "drveta života“.

"Presrećna sam. Na bezbednom su, u dobrom stanju, kod kuće", rekla je BBC-u univerzitetska bibliotekarka, dr Džesika Gardner.

Prava je misterija ko je vratio dve beležnice. Nepoznata osoba ostavila ih je u ružičastoj poklon kesi u kojoj je bila originalna plava kutija u kojoj su beležnice čuvane i obična braon koverta sa odštampanom porukom: "Bibliotekaru, srećan Uskrs X". U kutiji su bile dve beležnice pažljivo uvijene. Kesa je ostavljena na podu, u delu biblioteke koji nije pokriven kamerama.

Posle mučnih pet dana istrage, utvrđeno je da su beležnice priginalne.

Beležnice datiraju iz kasnih 1830ih nakon što se Darvin vratio sa ostrva Galapagos. Na jednoj stranici je nacrtao vretenastu skicu drveta, koja je pomogla da inspiriše njegovu teoriju evolucije i više od 20 godina kasnije postala je centralna teorija u njegovom revolucionarnom delu "O poreklu vrsta".

Rukopisi su poslednji put viđeni u novembru 2000. godine nakon "internog zahteva" da se uklone iz specijalne prostorije za zbirku biblioteke radi fotografisanja.

Tek tokom rutinske provere dva meseca kasnije, otkriveno je da su nestale. U početku su bibliotekari mislili da su vraćene na pogrešno mesto u ogromnoj univerzitetskoj biblioteci, koja sadrži više od 10 miliona knjiga, mapa i rukopisa.

Ali uprkos brojnim pretragama, sveske nikada nisu pronađene, a dr Gardner je 2020. zaključila da su verovatno ukradene. Pozvala je policiju i obavestila Interpol.

O beležnicama se vodilo računa. Nisu bile izložene vlazi, sve stranice su tu. Sada se čuvaju u bezbednoj sobi u biblioteci, iako će biti izložene javnosti u julu kao deo besplatne izložbe pod nazivom Darvin u razgovoru.

Policija nastavlja sa istragom a do njenog zaključka ostaju intrigantna pitanja: Ko ih je uzeo? Zašto? Ko ih je vratio?Ali ostaje toliko intrigantnih pitanja. Ko je uzeo sveske? A ko ih je vratio?

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track