ZABRINUTI ZBOG KINE I SEVERNE KOREJE: Japan razmišlja o nabavci sredstava za protivudar na neprijateljske vojne baze!
Foto: EPA/WO2 MAX BREE/AUSTRALIAN DOD HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: COMMONWEALTH OF AUSTRALIA 2021 -- AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES ***

Analiza

ZABRINUTI ZBOG KINE I SEVERNE KOREJE: Japan razmišlja o nabavci sredstava za protivudar na neprijateljske vojne baze!

Planeta -

Nobuo Kiš, ministar odbrane Japana saopštio je da ta zemlja razmišlja o nabavci borbenih sistema koji bi omogućili izvođenje protivudara po protivniku.

- Sposobnost napada na neprijateljske baze dala bi potencijalnim protivnicima do znanja da će „platiti cenu“ za napad na Japan, rekao je ministar odbrane.

Kako navode amrički mediji, ova tema bila je nekoliko puta glavna na sednicama japanske vlade koje su održane iza zatvorenih vrata.

Cela stvar se ubrzala posle video snimka koji je objavljen prošlog leta na zvaničnom kanalu Komunističke partije Kine, gde se preti nuklearnim udaron na Japan, ako ta zemlja bude intervenisala u ratu oko Japana. Zatim tu je i drugi prekomorski komšija, koji ima nukelarno naoružanje i ogorman raketni arsenal.

Inače, Severna Koreja je 24. marta probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu, prvi put od novembra 2017. Raketa je pala u vode unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana, što je navelo zamenika ministra odbrane Makoto Onikija da je nazove „ozbiljnom pretnjom bezbednosti naše zemlje“.

Među japanskim stručnjacima za odbranu postoji konsenzus da je njihovoj zemlji potrebna sposobnost udara, kaže Tetsuo Kotani, viši naučni saradnik na Japanskom institutu za međunarodne poslove.

Japan koristi sisteme odbrane od raketa Patriot i radarskog sistema Aegis na obali i na moru. Ali jednostavno nastojanje da se poraze rakete koje dolaze iz Kine i Severne Koreje neće biti dovoljno, rekao je Kotani za Stars and Stripes telefonom u utorak.

„Pokušavamo da uvedemo mogućnosti protivudara“, rekao je on.

- Oslanjaćemo se na postojeće sisteme protivraketne odbrane da presretnemo prvi talas raketa, ali nakon što raketni udari počnu, moramo da eliminišemo raketne lansere ili pistu na neprijateljskoj teritoriji da bismo poremetili njihove operacije.

Japanska vlada bi mogla dozvoliti SAD da rasporedi vođene rakete srednjeg dometa unutar japanske teritorije, rekao je Kotani.

- Raspoređivanje američkih projektila je politički osetljivije, ali kao što pokazuje rat u Ukrajini, jačanje protivvazdušne odbrane i odstupanja od raketa je ključno za nacionalnu bezbednost“, rekao je on.

Američka vojska razvija nove balističke i krstareće rakete na kopnu, rekao je Kotani, ističući američko povlačenje iz Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama sa Rusijom 2019. godine, koji je zabranio takvo oružje.

Japanski pacifistički ustav može se tumačiti tako da dozvoljava zemlji da stekne sposobnost udara, kaže penzionisani pukovnik američkih marinaca Grant Njušam, viši istraživač Japanskog foruma za strateške studije u Tokiju.

„Japan se konačno probudio sa činjenicom da je prilično bespomoćan (protiv kineskih projektila)“, rekao je on za Stars and Stripes telefonom u utorak.

Međutim, Japan nije razmišljao o tome šta je potrebno za efikasnu sposobnost napada, kao što su obaveštajni podaci i nadzor potrebni za gađanje neprijateljskih objekata, rekao je Njušam.

Neki od japanskih razloga za traženje novih sposobnosti su zabrinutost za pouzdanost Amerike kao saveznika, rekao je on.

Zemlja bi bila pametnija da se fokusira na poboljšanje vojnih sposobnosti koje ima i regrutovanje i zadržavanje više vojnika, rekao je Njušam.

Kurir.rs/Stars and Stripes/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track