SALMONELA U ČOKOLADNIM JAJIMA: Neuobičajeno veliki broj dece koja su hospitalizovana, problematični slatkiš napravljen u Belgiji
Foto: Profimedia

ZARAZA

SALMONELA U ČOKOLADNIM JAJIMA: Neuobičajeno veliki broj dece koja su hospitalizovana, problematični slatkiš napravljen u Belgiji

Planeta -

Evropski zdravstveni zvaničnici istražuju "brzo razvijajuću" pojavu salmonele kod 134 dece koja je, kako sumnjaju, povezana sa čokoladnim uskršnjim jajima u kojima se obično nalazi igračka iznenađenja, prenosi danas Asošijejted pres.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da su čokoladni proizvodi identifikovani "kao verovatan izvor zaraze", dodajući da su pogođena deca uglavnom mlađa od 10 godina.

Prvi slučaj otkriven je u Britaniji u januaru.

Zvaničnici su rekli da je epidemija okarakterisana "neuobičajeno visokim udelom dece koja su hospitalizovana" i napomenuli da je povlačenje proizvoda počelo u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanske vlasti su saopštile da je italijanska kompanija Ferero počela da povlači određene serije čokoladnih jaja "Kinder Surprise".

"Dobrovoljno povlačimo odabrane serije 'Kinder Surprise' kao korak predostrožnosti", saopštila je kompanija, napominjući da postoji "moguća veza" sa prijavljenim slučajevima salmonele.

Ferero je naveo da je problematična čokolada napravljena u Belgiji, ali da je moguće da se opoziv može proširiti i na druge zemlje.

Britanska zdravstvena agencija istakla je da je identifikovala 63 slučaja salmonele povezane sa čokoladnim jajima i da su većina zaraženih bila deca mlađa od pet godina.

Salmonela obično izaziva simptome koji uključuju dijareju, groznicu i grčeve u stomaku.

Većini ljudi koji se razbole ne trebaju nikakvi lekovi, ali u teškim slučajevima koji dovode do hospitalizacije mogu biti potrebni antibiotici ili drugi tretman.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja