PROCURILI PROTOKOLI U SLUČAJU SMRTI KRALJICE Iz velške vlade poručili: Jesu osetljivi ali bez operativnih informacija
Foto: Profimedia /Gareth Everett/Huw Evans Agency

najdugovečniji vladar

PROCURILI PROTOKOLI U SLUČAJU SMRTI KRALJICE Iz velške vlade poručili: Jesu osetljivi ali bez operativnih informacija

Planeta -

U Velikoj Britaniji je pokrenuta istraga nakon što su iz velške vlade slučajno procurili službeni mejlovi o protokolima koji se primenjuju kad kraljica umre.

Mejlovi, označeni kao "zvanično osetljivi“ upućeni su većem broju ljudi u vladi, ali i bivšem zaposlenom.

Unutar mejla nalazilo se pismo državnog službenika, u kojem je detaljno izneta zabrinutost da jedna novinska organizacija ima poverljive informacije o planovima.

Britanski Gardijan je pre nekoliko godina objavio članak o tajnom planu za dane nakon kraljičine smrti, a potom su se prošle godine pojavili članci o detaljima operacije "Londonski most", što je šifra za proceduru u slučaju smrti kraljice.

Uprkos tome što je mejl označen kao službeni, velška vlada je rekla da "ne sadrži nikakve operativne informacije“.

Portparol stalnog sekretara Endru Gudol, koji je šef državne službe Vlade Velsa, rekao je: "Označeno je kao 'zvanično osetljivo' i nije ga trebalo deliti. Mi veoma ozbiljno shvatamo pitanje bezbednosti informacija i podataka i ovo se sada istražuje kao potencijalno kršenje bezbednosti".

Ove godine se obeležava kraljičin platinasti jubilej, a ona je u februaru proslavila 70. godišnjicu svog stupanja na tron - što je čini najdugovečnijim britanskim monarhom.

Da bi se proslavile ove godišnjice, tokom cele godine se održavaju različiti događaji i inicijative, uključujući četvorodnevni praznik.

Kraljica (95) se nedavno oporavila i od kovida.

Kurir.rs/Skaj njuz

Bonus video:

01:59

AMBASADORKA SRBIJE U VELIKOJ BRITANIJI: Državljani naše zemlje pod OVIM USLOVIMA mogu da uđu u Srbiju (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track