MOLIM VAS, SMENITE ME: Meksički predsednik od glasača traži opoziv, referendumu se protivi opozicija! VIDEO
Foto: EPA / Sashenka Gutirrez

lusilo

MOLIM VAS, SMENITE ME: Meksički predsednik od glasača traži opoziv, referendumu se protivi opozicija! VIDEO

Planeta -

Meksiko ove nedelje održava prvi referendum o opozivu predsednika ove vrste. Od birača se traži da odluče da li predsednik Andres Manuel Lopez Obrador treba da završi svoj šestogodišnji mandat — ili da bude smenjen sa funkcije.

Dok su opozivi uobičajeno političko oruđe širom sveta, obično protivnici nepopularnog lidera pozivaju na opoziv. Ali glasanje u nedelju je bila predsednikova ideja. A ankete pokazuju da se od njega očekuje pobeda.

Dok je vodio kampanju uoči svoje ubedljive pobede 2018. godine, Lopez Obrador je obećao da će biračima dozvoliti da na polovini njegovog mandata odluče da li treba da ostane. Protivnici kažu da je glasanje u nedelju čisti politički teatar, skupa farsa. Oni su pozvali na bojkot.

Evo šta treba da znate uoči referenduma.

Šta se tačno pita?

Birači će se suočiti sa pitanjem iz dva dela na glasačkom listiću: „Da li se slažete da mandat predsednika Sjedinjenih Američkih Država Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora treba da bude ukinut zbog gubitka poverenja ili da ostane predsednik republike do kraja mandata?"

Birači će imati izbor između dva polja za potvrdu. Jedan glasi: „Treba mu oduzeti mandat zbog gubitka poverenja. Drugi: „Treba da ostane u predsedništvu republike“.

Andres Manuel Lopez Obrador, Meksiko, referendum, opoziv
foto: Pedro PARDO / AFP / Profimedia

Nema drugog pitanja na glasanju u nedelju. Uprkos predsednikovoj popularnosti i njegovoj snažnoj bazi podrške, očekuje se da će odziv biti nizak. Da bi rezultati bili obavezujući, mora učestvovati 40% registrovanih birača. Lopez Obrador je izjavio da će se pridržavati bilo koje odluke birača izabere, bez obzira na izlaznost.

Zašto Lopez Obrador na ovaj način želi sa se smeni?

Lopez Obrador kaže da je referendum o opozivu moćno sredstvo za jačanje direktne demokratije. Njegove pristalice se slažu - i kažu, iako će glasati da ovaj predsednik ostane na funkciji, nadaju se da se opoziv može iskoristiti za izbacivanje budućih loših lidera.

U svom poslednjem govoru o stanju sindikata, prošlog decembra, Lopez Obrador je oduševljenoj publici rekao da političke lidere treba opozvati, osiguravajući odgovornost.

„Tako nije da sam ja biran na šest godina i mogu samo da radim šta god hoću, NE, narod uvek mora da drži vlast u svojim rukama... a svaki političar koji ne posluša onda mu oduzme mandat. i izbaci ih“, rekao je uz gromoglasan aplauz.

Zašto njegovi kritičari pozivaju na bojkot glasanja? Protivnici Lopeza Obradora kažu da on koristi opoziv da sebi obezbedi podršku nakon niza političkih skandala. Rastuće cene i njegova nesposobnost da kontroliše zapanjujuće nasilje u Meksiku narušavaju njegovu popularnost.

Pozivajući na bojkot nedeljnih izbora, oni se nadaju da će predsedniku naneti politički gubitak tako što će mu uskratiti izlaznost od 40 odsto koja je potrebna da bi se potvrdilo takmičenje.

Mnogi se protive i ceni referenduma. Poznat po svojoj fiskalnoj štednji, predsednik je za to izdvojio 77 miliona dolara. Međutim, izborni zvaničnici kažu da je to manje od polovine iznosa potrebnog za efektivno održavanje referenduma i brinu da će biti okrivljeni ako bude slab odziv.

Lopez Obrador je bio veoma kritičan prema radu Nacionalnog izbornog instituta, autonomne agencije odgovorne za održavanje nacionalnih glasova. On kaže da je korumpiran i antidemokratski i da ga treba staviti pod kontrolu izvršne vlasti. Čak je predložio da njeni direktori budu predmet narodnih izbora.

Mnogi kažu da Lopez Obrador nikada nije oprostio ovoj agenciji što je potvrdio izbore 2006. koje je izgubio sa malom razlikom. Tadašnji direktor agencije Luis Ugalde, koji sada radi u firmi za političku konsalting Integralia Consultores, kaže da su pretnje Lopeza Obradora protiv nezavisnosti izbornog instituta opasne, kao i njegova stalna kritika nevladinih grupa, uključujući nezavisne medije i univerzitete.

„Naša veoma mlada demokratija, sa mnogo nedostataka, će se urušiti“, kaže on. „To je ono što je u ovom trenutku u Meksiku u pitanju.

Kakav je verovatan uticaj referenduma?

Ustav Meksika navodi da predsednici mogu obavljati funkciju samo jedan šestogodišnji mandat, bez mogućnosti ponovnog izbora. Sada kada je predsednik u drugoj polovini svog mandata, analitičari kažu da se plaši da će biti tretiran kao hroma patka i da želi da bude uticajan na kritičnim srednjoročnim izborima sledeće godine — i na veoma važnoj predsedničkoj trci 2024.

Karlos Bravo, politički analitičar u javnom istraživačkom centru Meksiko Sitija CIDE, kaže da će referendum dati Lopezu Obradoru šansu da pokaže svoju snažnu bazu.

"Ovo je način na koji on može da kaže: 'Još sam jak uprkos svemu i ljudi me podržavaju'", kaže Bravo.

Takođe predsedniku daje priliku da vidi koji od njegovih potencijalnih predsedničkih kandidata može najbolje da okupi birače.

U sredu je jedna od zvezda u usponu u predsedničkoj stranci MORENA, gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum, okupila hiljade pristalica da izađu i glasaju za Lopeza Obradora. Mnogi kažu da jeste.

Kurir.rs/NPR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track