ZELENSKI: Ukrajina je uvek spremna za pregovore sa Rusijom! Istovremeno, vidimo pripreme za velike bitke na istoku!
Foto: EPA / Dragan Tatic

sa austrijskim kancelarom

ZELENSKI: Ukrajina je uvek spremna za pregovore sa Rusijom! Istovremeno, vidimo pripreme za velike bitke na istoku!

Planeta -

Ukrajina je "uvek spremna" za pregovore sa Rusijom, koji su u zastoju od kad su u gradu Buča kod Kijeva otkrivena tela civila nakon odlaska ruskih snaga i uprkos neposrednoj ofanzivi na istoku, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajina je uvek govorila da je spremna za pregovore i da će tražiti svaku mogućnost da zaustavi rat. Istovremeno, nažalost, vidimo pripreme za velike, neki kažu odlučujuće bitke na istoku", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Austrijski kancelar danas se nalazi u poseti Kijevu i Buči.

"Spremni smo da se borimo i istovremeno tražimo diplomatske načine da zaustavimo rat. Uvek razmišljamo o dijalogu", rekao je Zelenski.

Karl Nehamer
foto: EPA / Karl Tatic

Poslednja runda direktnih rusko-ukrajinskih pregovora održana je 29. marta u Istanbulu, tokom kojih je Ukrajina detaljno iznela svoje glavne predloge za sporazum sa Moskvom, uključujući "neutralnost" u zamenu za međunarodni sporazum koji će obezbediti njenu bezbednost.

"Na istoku i na jugu primećujemo koncentraciju naoružanja, opreme i vojnika koje se spremaju da zauzmu još jedan deo naše teritorije", rekao je Zelenski.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Karl Tatic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track