UKRAJINA NA IVICI EKONOMSKOG KRAHA! Preduzeća zatvorena, putevi i fabrike uništeni - dramatična prognoza Svetske banke!
Foto: AP, EPA

Gube važan deo profita

UKRAJINA NA IVICI EKONOMSKOG KRAHA! Preduzeća zatvorena, putevi i fabrike uništeni - dramatična prognoza Svetske banke!

Planeta -

Svetska banka očekuje da će se ukrajinska ekonomija ove godine smanjiti za 45 odsto kao rezultat rata.

Takođe Svetska banka predviđa da će u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji biti veća ekonomska šteta nego što je izazvala pandemija korona virusa, prenosi BBC.

Veliki deo ukrajinske radne snage je bio primoran da beži ili da se bori. Preduzeća su zatvorena, dok su putevi, fabrike i druga infrastruktura uništeni, a Svetska banka kaže da je dugogodišnji napredak poništen.

Ukrajina je bila glavni izvor useva kao što su suncokret i pšenica, ali sa zaustavljenim izvozom globalne cene hrane su porasle i Ukrajina je izgubila važan deo svog prihoda. Prognoza svetske banke kaže da će ruska ekonomija, zbog sankcija, pasti za više od 11odsto.

Takođe, privredne posledice rata biće "dramatične" za Rusiju i Ukrajinu, ali u svakom drugom svetskom regionu će varirati, navode iz Oksford ekonomiksa, britanske konsultantske firme. Poljska i Turska, na primer, imaju važne trgovinske veze sa Rusijom i mnogo su ranjivije na posledice rata od privreda drugih zemalja.

Poljska uvozi više od polovine celokupnog goriva iz Rusije, dok Turska uvozi više od trećine. Međutim, američka trgovina sa Rusijom svega je 0,5 odsto njenog Bruto domaćeg proizvoda (BDP), a za Kinu je ta cifra 2,5 odsto - tako da će posledice po te dve zemlje biti svedenije.

Ben Mej, direktor Globalnog makro istraživanja pri Oksford ekonomiksu, predviđa da će rat smanjiti globalni rast za oko 0,2 procenata ove godine - sa četiri na 3,8 odsto. "Ali to samo u slučaju da sukob ne bude dug i razvučen. Naravno, ako budemo imali mnogo duži sukob, onda bi posledice mogle da budu mnogo gore", navodi Mej.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track