PAMETNA DROGA Ministarstvo odbrane Velike Britanije potrošilo do 800.000 funti na više od 12.500 doza kontroverznog stimulansa?
Foto: EPA-EFE/THOMAS MUKOYA

modafinil

PAMETNA DROGA Ministarstvo odbrane Velike Britanije potrošilo do 800.000 funti na više od 12.500 doza kontroverznog stimulansa?

Planeta -

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je kupovalo hiljade doza 'pametne droge' koja bi mogla da drži vojnike budnima u borbi i do 40 sati bez prestanka.

Kao odgovor na istragu o slobodi informacija Mejl onlajnu, Ministarstvo odbrane je priznalo da je kupilo više od 12.500 pilula modafinila u periodu od 2013. do 2021. po procenjenoj ceni od do 800.000 funti na osnovu cena lekova koje je objavio NICE.

Modafinil ima sličan efekat kao neko ''popije 20 šoljica kafe'', navodi jedan lekar, a prenosi Dejli mejl.

Za razliku od kofeina, koji može da izazove nervozu kod onih koji piju kafu, modafinil ima malo kratkoročnih efekata na korisnike, iako dugotrajna upotreba 'pametne droge' može izazvati aritmiju, visok krvni pritisak i slabljenje imunog sistema.

Kontroverzni psihostimulans je postao popularan u poslednje dve decenije, kod sve većeg broja studenata i poslovnih ljudi koji žele da ilegalno kupe modafinil kako bi povećali svoju produktivnost.

Priča se da je modafinil bio inspiracija za izmišljenu čudesnu drogu koju je uzeo lik Bredlija Kupera u filmu ''Bezgranično'' iz 2011., što mu je omogućilo da koristi 100 odsto svog mozga i iskoristi nadljudske sposobnosti.

Prodaja modafinila bez recepta zabranjena je u Velikoj Britaniji 2016. godine, a tablete su dostupne samo uz recept za dijagnostikovane slučajeve narkolepsije i drugih hroničnih poremećaja spavanja.

Ipak, izveštaji sugerišu da su univerzitetski kampusi preplavljeni takvim supstancama koje menjaju um, pri čemu je 29 odsto studenata priznalo da je eksperimentisalo sa pametnim drogama ove ili one vrste, navodi se u istraživanju studentskih novina The Tab iz 2019. godine.

Američka vojska je dugo bila zainteresovana za korišćenje lekova kako bi sprečila pospane vojnike da prave greške na bojnom polju, sa ranim dokumentovanim eksperimentom na pilotima helikoptera koji koriste deksedrin, lek za ADHD.

Nalazi, objavljeni u časopisu ''Aviation, Space, and Environmental Medicine'', otkrili su da su vojni piloti nakon 34 sata bez sna mogli da izvode komplikovane manevre u simulatoru bez 'bez štetnih efekata ponašanja ili fizioloških efekata'.

Američka studija objavljena 2012. dala je operaterima helikoptera ''Crni jastreb'' modafinil dok su vršili niz letova i drugih procena tokom 40-časovnog perioda bez sna, zaključujući da su pilule omogućile pilotima da bolje ''održe budnost“ i ''kognitivne funkcije“ tokom iskušenja.

-To je samo jedna od ovih zloupotreba, po mom mišljenju, medicinske aplikacije, rekla je dr Džudit Lič, medicinski direktor Centra za spavanje u Kanadi.

-Verovatno biste mogli da dobijete istu stvar sa 20 šoljica kafe, ali vam se ne bi svidelo, dodala je.

Istraga Gardijana objavljena 2004. pokazala je da su kupovine jedne vrste modafinila, započete 1998. i dostigle vrhunac od 5.000 pilula isporučenih 2001. godine, kada su savezničke snage ušle u Avganistan.

Druga najveća porudžbina, za više od 4.000 pilula, stigla je 2002. godine, kada su trupe ušle u Irak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track