PLANIRALI DA OTMU MINISTRA ZDRAVLJA I ISKLJUČE STRUJU CELOJ NEMAČKOJ: Policija uspela da osujeti akciju, uhapsi osumnjičene
Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

policijska akcija

PLANIRALI DA OTMU MINISTRA ZDRAVLJA I ISKLJUČE STRUJU CELOJ NEMAČKOJ: Policija uspela da osujeti akciju, uhapsi osumnjičene

Planeta -

Nemačka policija privela je četvoricu nemačkih državljana pod sumnjom da su planirali da otmu nemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbah i uništie elektroenergetsku infrastrukturu kako bi zemlja ostala bez struje.

"Veruje se da su se dvojica glavnih osumnjičenih dogovorili sa drugima da napadnu saveznog ministra zdravlja", rekao je portparol tužilaštva Koblenca, potvrdivši ranije izveštaje televizije ARD.

Osumnjičeni privedeni ove sedmice bili su povezani sa grupama koje su protestovale protiv pandemijskih restrikcija i sa krajnje desnim pokretom Rajhsburgerom, koji negira postojanje moderne nemačke države, saopštilo je tužilaštvo.

Planirana otmica Lauterbaha najnoviji je u nizu incidenata koji ilustriraju bes dela Nemaca zbog restrikcija nametnutih nevakcinisanima i predloga da cepivo protiv kovida bude obavezno za sve, podseća Indeks.

Nemačka policija je u decembru sprečila plan antivaksera da ubiju premijera Saksonije.

Ti osumnjićeni su zaveru kovali preko čet grupe Vereinte Patriote (Ujedinjene patriote) i "nameravali su da izazovu uslove kao u građanskom ratu i na kraju sruše demokratski sistem u Nemačkoj", navedeno je iz tužilaštva..

Vlasti su pretražile 20 nekretnina u nekoliko nemačkih država i zaplenile oružje, gotovinu u evrima i stranoj valuti te zlatne šipke i srebrne kovanice.

Pronađene su i falsifikovane potvrde o vakcinaciji i kovid-testovi. Tužilaštvo je zatražilo od suda naloge za hapšenje za četvoro pritvorenih, dok je peti još na slobodi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track