ZAMRZNUTA IMOVINA ROMANA ABRAMOVIČA NA OSTRVU DŽERSI VREDNA 7 MILIJARDI DOLARA: Ovo malo ostrvo u Lamanšu važi za poreski raj!
Foto: Profimedia, EPA/Anthony Anex

sankcije

ZAMRZNUTA IMOVINA ROMANA ABRAMOVIČA NA OSTRVU DŽERSI VREDNA 7 MILIJARDI DOLARA: Ovo malo ostrvo u Lamanšu važi za poreski raj!

Planeta -

Vlasti ostrva Džersi, koje pripada Kanalskim ostrvima koje se nalazi između Engleske i Francuske, zamrznulo je imovinu z akoju se tvrdi da je povezana sa Romanom Abramovičem, verednu više od 7 milijardi dolara.

Pored zamrzavanja imovine, policija ovog malenog ostrva koje inače važi za "poreski raj" u Lamanšu dobila je i nalog za pretres objekata za koje se veruje da su u vlasništvu Romana Abramoviča, prenosi Forbs.

Abramovič, čije se bogatstvo procenjuje na 13,9 milijardi dolara, prema podacima „Bloomberg Billionaires Index“ (BBI) se od marta nalazi pod sankcijama Evropske unije i Velike Britanije. Njegova imovina je zamrznuta, uključujući i londonski fudbalski klub „Čelsi“, čija je sudbina i dalje neizvesna.

Kraljevski sud je izrekao nalog o zamrzavanju imovine, za koju se „sumnja da je povezana” sa Abramovičem, a nalazi se ili u Džersiju ili je u vlasništvu pravnih lica u Džersiju, navodi se u saopštenju Odeljenja pravnih službenika Džersija.

Odeljenje pravnih službenika Džersija saopštilo je da neće dalje komentarisati slučaj, a predstavnici Abramoviča nisu odmah odgovorili na zahtev Forbsa za komentar.

Ostrvo se inače nalazi između Velike Britanije i Francuske koja je juče zamrzla Abramovičevu vilu vrednu oko 100 miliona evra. Šato de la Kro smešten je na jugu Francuske a nekad je pripadao vojvodi i vojvotkinji od Vindzora na jednom od najprestižnijih delova francuske rivijere, na poluostrvu grada Antiba između Nice i Kana, a lokalni agenti nekretninama procenjuju njegovu vrednost na oko 108 miliona evra, preneo je Dejli mejl.

Ovaj ruski milijarder (55) je trenutno, kako se veruje, u Moskvi, a iako se nalazi na spisku sankcionisanih ruskih milijardera zbog navodne blikosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, mediji su preneli da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lično zamolio predsednika SAD Džozefa Bajdena da Abramoviču ne uvodi sankcije zbog mogućnosti da posreduje u pregovorima zaraćenih strana.

Iako je na udaru sankcija EU i Velike Britanije, nije sva njegova imovina zaplenjena. Jahte koje su zajedno vredne više od milijardu dolara našle su utočište na jugozapadu Turske, van jurisdikcij ezemalja na čijoj je listi sankcija.

Kurir.rs / Forbs, Daily Mail, Foto: EPA/Anthony Anex, Profimedia / Gavin Hellier

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track