JEZIVA TAKTIKA KIJEVA! OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA! Evo šta rade leševima ruskih vojnika: 582 FOTOGRAFIJE SLALI NJIHOVIM PORODICAMA!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

PONIŽENJE

JEZIVA TAKTIKA KIJEVA! OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA! Evo šta rade leševima ruskih vojnika: 582 FOTOGRAFIJE SLALI NJIHOVIM PORODICAMA!

Planeta -

Takozvana ukrajinska IT armija, dobrovoljačka grupa hakera i aktivista, koristila je softver za prepoznavanje lica da identifikuje leševe ubijenih Rusa u ratu u Ukrajini i te fotografije je slala njihovim porodicama.

Vašington post navodi da su ukrajinski volonteri i hakeri koje podržava Kijev uz pomoć softvera za prepoznavanje lica majkama i porodicama 582 ubijena ruska vojnika slali fotografije na kojima se vidi da su njihova deca i sinovi ubijeni.

Prema saznajima koja ima ovaj medij, porodicama su slali eksplicitne fotografije na kojima se vide okrvavljeni leševi njihovih sinova, a sve sa ciljem da ruski narod vidi koje su posledice ovog, kako ga Ukrajinci nazivaju, "Putinovog rata".

Ukrajinci su od početka rata koristili softver za skeniranje lica američke tehnološke firme "Clearview AI", obavivši više od 8.600 pretraga za prepoznavanja lica mrtvih ili zarobljenih Rusa. Međutim, vojni i tehnološki analitičari se plaše da bi takva strategija Kijeva mogla da rasplamsa emocije ruskog naroda i navede ih da podrže politiku Kremlja kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Istraživač iz Londona, Stefani Hara, upozorila je da je opasno to što vlade zapadnih država podržavaju ovu nesvakidašnju taktiku Kijeva.

"Kontaktiranje roditelja vojnika je klasični psihološki rat, ali bi moglo da postavi opasan novi standard za buduće sukobe. Da su ruski vojnici ovo radili sa ukrajinskim majkama, mogli bismo reći: 'O, moj Bože, to je varvarski'. I da li će to zaista uticati na Ruse da shvate da i oni imaju velike gubitke u ovom ratu, ili pak da kažu: 'Pogledajte šta ovi okrutni Ukrajinci rade našim momcima?'", rekla je Hara.

Izvršni direktor "Clearview AI" rekao je Vašington postu da više od 340 zvaničnika u pet ukrajinskih vladinih agencija mogu besplatno da koriste njihov softver za pokretanje pretraživanja prepoznavanja lica kad god žele. Ova kompanija je prvi put ponudila svoje usluge prošlog meseca ministarstvu odbrane Ukrajine.

Jedan stručnjak za nacionalnu bezbednost rekao je da je tretman Ukrajine prema zarobljenim ruskim vojnicima, kao što je održavanje konferencija za novinare sa njima i postavljanje fotografija i video snimaka njihovih lica, u Rusiji viđeno kao poniženje od strane neprijatelja.

Takozvana IT vojska Ukrajine je na društvenoj mreži Telegram postavila video snimke sa delovima razgovora sa rođacima mrtvih ruskih vojnika koje su kontaktirali. U jednoj konverzaciji, neko kome su poslate fotografije okrvavljenog lica ruskog vojnika je odgovorio: "To je fotošop!!! OVO NE MOŽE BITI." Pošiljalac je uzvratio: "Ovo se dešava kada pošaljete ljude u rat".

U drugom razgovoru, jednoj ruskoj majci je poslata poruka u kojoj joj je rečeno da je njen sin mrtav, praćena fotografijom tela muškarca. Da bi dokazao svoju tvrdnju, pošiljalac je poslao još jednu fotografiju na kojoj se vidi ruka muškarca koja drži vojna dokumenta čoveka.

"Zašto ovo radiš? Želite li da umrem? Ja već ne živim. Mora da uživaš u ovome", upitala je majka. Pošiljalac je odgovorio da mladići već umiru, i to na hiljade. Ovo je "jedini način da se zaustavi sve ovo ludilo", napisao je posle, pa upitao "Koliko još ljudi mora da umre?"

Zvaničnik ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, rekao je da Ukrajina osim za skeniranja leševa, takođe koristi softver za prepoznavanje lica da identifikuje ruske vojnike uhvaćene kamerom kako pljačkaju ukrajinske kuće i izloge.

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

18:40

Rusiji nije bio cilj da zauzme Kijev! Analitičari o ratu u Ukrajini: Najveću cenu plaća EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja