SAS U UKRAJINI U TAJNOJ MISIJI Britanski komandosi obučavaju Ukrajince kako da uništavaju ruske tenkove
Foto: EPA ROMAN PILIPEY

Ministarstvo odbrane u londonu ćuti

SAS U UKRAJINI U TAJNOJ MISIJI Britanski komandosi obučavaju Ukrajince kako da uništavaju ruske tenkove

Planeta -

Posle francuskih, i britanski mediji su počeli da objavljuju priču o tome da su pripadnici specijalne jedinice britanske vojske SAS (Special Air Service) došli u Ukrajinu da bi tamošnje borce obučavali u korišćenju protivoklopnog naoružanja, pre svega NLAW, koje je London isporučio vlastima u Kijevu uoči ruskog napada.

Priča koju je objavio Tajms počinje razgovorom s kapetanom Jurijem Mironenkom u Obolonu, na periferiji Kijeva, o tome da su ih prvi put od početka rata obučavali britanski komandosi. Jedan od lokalnih komandanta rekao je tada novinarima tog lista da je on prošle nedelje prošao obuku, a njegov kolega dve nedelje ranije.

Kapetan Jurij Mironenko, čiji je bataljon stacioniran u Obolonu na severu Kijeva, rekao je da su vojni instruktori došli da obuče nove regrute i one koji se vraćaju s fronta da koriste NLAW, protivtenkovske rakete, koje su Britanci isporučili u februaru, kad je invazija bila na početku. Mironenko je rekao da je nastavak obuke kritičan jer novi regruti i veterani povratnici koji su se prijavili kad je invazija počela nisu imali iskustva s protivtenkovskim projektilima, koje je Britanija nastavila da šalje.

- Dobili smo ogromnu vojnu pomoć od Britanije. Ali ljudi koji su znali da koriste NLAW bili su na drugim mestima, tako da smo morali da odemo na Jutjub da bismo sami naučili. Možete naučiti za pet do sedam minuta. Posle toga smo imali dobar trening. Britanski oficiri su bili pre dve nedelje u našoj jedinici i zaista su nas dobro obučili. I pošto smo imali uspeha, sada imamo samopouzdanje - dodao je ovaj ukrajinski oficir.

Jedan drugi komandant ukrajinskih specijalnih snaga, koji nosi vojni nadimak Skif, rekao je da je 112. bataljon, kome je njegova jedinica bila pripojena, prošao obuku prošle nedelje. To je potvrdio njegov komandant.

- Bili su to dobri momci, Britanci - rekao je komandant pod nadimkom Medved.

- Pozvali su nas da ih posetimo kad se rat završi.

Britanski vojni instruktori su prvi put poslati u Ukrajinu nakon invazije na Krim. Oni su povučeni u februaru ove godine kako bi se izbegao direktan sukob s ruskim snagama i mogućnost da NATO bude uvučen u najnoviji sukob. Pre nego što su britanski treneri povučeni u februaru, zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi su rekli da se plaše da bi Kijev mogao da padne u ruke Rusa za nekoliko dana u slučaju invazije. Snaga ukrajinskog otpora, međutim, i niz logističkih i obaveštajnih grešaka sprečili su ih da zauzmu prestonicu. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je odbilo da potvrdi izveštaje ukrajinskih komandanata, pozivajući se na dugogodišnju zabranu da se komentarišu specijalne operacije.

Bivši britanski vojnici, marinci i komandosi specijalnih snaga takođe su u Ukrajini i rade kao izvođači obuke i volonteri, ali su ukrajinski oficiri bili nepokolebljivi da su njihovu obuku ovog meseca sproveli britanski vojnici.

Kurir.rs/A.Mlakar

Decenijsko iskustvo

Obučavali i mudžahedine u ratu protiv Sovjeta

Ovakve operacije Velika Britanija intenzivno je sprovodila od 1980-ih godina prošlog veka, kad je sovjetska armija izvršila invaziju na Avganistan. Instruktori iz redova SAS obučavali su avganistanske mudžahedine u rukovanju PVO sistemima "stinger". Osim toga, mudžahedini su boravili i u Velikoj Britaniji, gde ih je SAS obučavao na jednom imanju u Velsu. Obukom je upravljano iz glavnog štaba u Herefordu. Obuka je obavljana i u zalivskim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track