00:37

54. dan rata u Ukrajini: Kijev zabranio da se vode pregovori o predaji, Rusija tvrdi da je naređeno ekstrmistima Azov da pucaju na sve koji pokušaju da se predaju

blog

54. DAN RATA U UKRAJINI Ukrajinske vlasti: Nova ruska ofanziva na istoku! Zvaničnici EU i SAD: Kraj rata NIJE BLIZU!

Planeta -

Danas je 54. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Ponedeljak, 18. april

* Stanovnici Luganska pozvani na hitnu evakuaciju

* U Kijevu se čuju sirene za vazdušnu opasnost

* Eksplozije odjekuju u Lavovu

* Novi vojni izveštaj ukrajinskih vlasti

Zelenski: Počela je ruska ofanziva na istoku zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je počela ruska ofanziva na istočnu Ukrajinu, čiji je deo u rukama proruskih separatista i gde su pojačani sukobi.

"Sada možemo reći da su ruski vojnici započeli bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremali. Veoma veliki deo celokupne ruske vojske je sada posvećen toj ofanzivi", rekao je Zelenski u govoru emitovanom na Telegramu.

Stiglo novo američko oružje do granica Ukrajine

Prve pošiljke nove američke vojne pomoći Ukrajini već su stigle na granicu te zemlje kako bi bile predate ukrajinskoj vojsci, izjavio je večeras neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

"Četiri leta sa različitom opremom stigla su u region u nedelju iz SAD", rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona i dodao da se još jedan let očekuje u naredna 24 sata.

Ruska vojska tvrdi: Uništeno skladište stranog oružja kod Lavova

Ruska vojska saopštila je večeras da je u blizini Lavova raketama visoke preciznosti uništila veliko skladište stranog oružja koje je nedavno isporučeno Ukrajini.

Rusko vazduhoplovstvo izvelo je jutros napad "visokopreciznim raketama" na logistički centar ukrajinskih oružanih snaga kod Lavova", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, uništeni su logistički centar i veliki deo uskladištenog stranog naoružanja koje su "u poslednjih šest dana isporučile SAD i evropske zemlje". Takođe je uništeno skladište municije u blizini Vasilkova u oblasti Kijeva, rekao je Konašenkov. Ruska vojska je tokom dana uništila ukupno 16 ukrajinskih vojnih lokacija, uključujući fabriku za popravku taktičkih raketa Točka-U, nekoliko skladišta municije i skladište goriva.

Ukrajinske vlasti: Nova ruska ofanziva na istoku Ukrajine

Komanda ukrajiskih oružanih snaga je danas saopštila da je uočila znake da Rusija počinje očekivanu novu ofanzivu na istoku Ukrajine, jačajući napade na delove oblasti Donjeck i Harkov.

Navedeno je da se glavnina ruskih snaga koncentriše na preuzimanje potpune kontrole nad Donjeckom i Luganskom. Oružane snage su saopštile da su u toku ruski napadi na Marijupolj, uz pokušaje da se zauzme luka u tom gradu, javlja Rojters.

Švajcarska ne odustaje od neutralnosti, bez obzira na sankcije

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis izjavio je danas da se njegova zemlja pridružila međunarodnoj zajednici uvođenjem strogih sankcija protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu, ali da to ne znači da je Švajcarska napustila svoju tradicionalnu neutralnost.

Kasis i japanski premijer Fumio Kišida su se danas u Tokiju složili da je Rusija odgovorna za napade na ukrajinske civile.

Crne prognoze zvaničnika SAD i EU: Rat će još dugo trajati

Zapad je rešen da uputi još mnogo veće isporuke i teškog naoružanja Kijevu jer se sprema na duži rat u Ukrajini koji će trajati bar do kraja godine, a verovatno i mnogo duže, javljaju zvaničnici i mediji u Evropskoj uniji i SAD.

To je potvrdila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken evropskim saveznicima preneo saznanja Vašingtona da sve vojne i obaveštajne procene govore da će se rat između ukrajinskih i ruskih snaga zaoštriti i nastaviti bez izgleda da se zahuktale vojne mašinerije zaustave u neko dogledno vreme.

Putin: Sankcija Zapada nisu imale željeni efekat

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da uvođenje niza zapadnih sankcija Rusiji, zbog njene invazije na Ukrajinu, nije imalo željeni efekat.

Putin je rekao da je Zapad "očekivao da će brzo poremetiti finansijsko-ekonomsku situaciju (u Rusiji), izazvati paniku na tržištima, kolaps bankarskog sistema i nestašice u prodavnicama" i dodao da je ta strategija "propala".

Kijev: Ni danas nema humanitarnih koridora iz istočne Ukrajine

Ukrajinske vlasti danas su saopštile da je drugi dan zaredom obustavljena evakuacija civila iz istočne Ukrajine pošto ruske snage blokiraju humanitarne koridore i gadjaju konvoje.

-Danas, 18. aprila nažalost neće biti humanitarnih koridora", napisala je na Telegramu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ona je dodala da pregovori sa ruskom vojskom "dugi i složeni".

-Ruski okupatori nastavljaju da blokiraju i bombarduju humanitarne koridore. Zbog toga je iz bezbednosnih razloga odlučeno da se ne otvaraju, navela je ukrajinska zvaničnica.

Guverner: Četiri rakete pogodile region Lavova

Četiri rakete pogodile su jutros region ukrajinskog grada Lavova, saopštio je guverner Makism Kozicki.

Kako prenosi BBC, on je na Telegramu naveo da je reč o "preliminarnim informacijama".

Ukrajina, eksplozija, rat
foto: Printscreen/Twitter

-Ostanite u skloništima, poručio je guverner stanovnicima Lavova.

Očevici su prethodno rekli da je najmanje pet eksplozija odjeknulo u zapadnom Lavovu, gradu nedaleko od granice sa Poljskom.

Ukrajina objavila novi vojni izveštaj

Ukrajina očekuje da će ruske snage u narednim danima da pokušaju da zauzmu veći deo područja oko Hersona.

U najnovijem izveštaju ukrajinske vojske takođe piše i da su tokom jučerašnjeg dana ukrajinske snage odbile 12 ruskih napada i uništile 10 tenkova. U subotu su, kako tvrde Ukrajinci, uništili jedan avion i tri helikoptera.

U Kijevu nove vazdušne uzbune

U Kijevu se rano jutros čuju nove sirene.

Stanovnici Luganska pozvani na hitnu evakuaciju

Ukrajinska novinska agencija UNIAN objavila je da se građani regije Lugansk pozvani na hitnu evakuaciju.

- Naredna nedelja će biti teška. Ovo je možda poslednja šansa da vas spasemo, rekao je Sergej Gaidaj, lokalni guverner.

Ukrajina očekuje žestoki ruski napad na Lugansk i Donbas, posebno nakon što su ruske snage napustile sever zemlje.

Zelenski upozorava na rusku ofanzivu

Volodimir Zelenski upozorio je na predstojeću ofanzivu ruskih snaga u istočnom delu zemlje.

- Ruske trupe se spremaju za ofanzivnu operaciju na istoku naše zemlje. To će početi u bliskoj budućnosti, rekao je Zelenski tokom svog obraćanja u nedelju.

Ukrajinski ministar: Marijupolj više ne postoji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova kaže da grad Marijupolj "više ne postoji".

Jugoistočni lučki grad razoren je kontinuiranim napadima koji traju već gotovo dva meseca.

Dmitro Kuleba rekao je u nedelju za CBS da su ruske trupe "odlučile po svaku cenu da sravne grad sa zemljom".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track