POČINJE NOVA FAZA RUSKE VOJNE OPERACIJE! Lavrov smatra da je ovo pravi razlog rata u Ukrajini VIDEO
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

intervju ruskog ministra spoljnih poslova

POČINJE NOVA FAZA RUSKE VOJNE OPERACIJE! Lavrov smatra da je ovo pravi razlog rata u Ukrajini VIDEO

Planeta -

U ovoj fazi specijalne operacije u Ukrajini, Rusija razmatra upotrebu samo konvencionalnog naoružanja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za India Tudej.

-Rusija ne razmatra mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, govorimo samo o konvencionalnom naoružanju, rekao je Lavrov.

On je ponovio da je "specijalna operacija" u Ukrajini usmerena na "potpuno oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike".

Lavrov je najavio početak nove faze operacije u Ukrajini.

-Ta operacija se nastavlja, sledeća faza te operacije sada počinje. Uveren sam da će to biti veoma važan momenat cele specijalne operacije, naveo je on.

Lavrov je zatim dodao da bi sukob bio odavno rešen da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sarađivao u primeni Sporazuma iz Minska, a zatim je rekao da je Zapad izdao Zelenskog koristeći ga za napad protiv Rusije.

On je za razlog sukoba okrivio želju SAD i Zapada da vladaju svetom.

Hteli su da pokažu da neće postojati multipolarnost, već samo unipolarnost. Ukrajini su dali odskočnu dasku snabdevajući ih oružjem, rekao je Lavrov.

On je zatim dodao da je pravi razlog rata u Ukrajini "sujeta većine zemalja nakon Drugog svetskog rata".

- Prekršili su svoja obećanja koja su dali rukovodstvu Rusije i počeli su da pomeraju NATO na istok, nakon raspada SSSR-a. Rekli su da je to odbrambeni savez, a ne pretnja po rusku bezbednost - kaže on.

Lavrov je rekao da je Moskva nakon sastanka u Istanbulu promenila taktiku vojnog prisustva u Ukrajini

- Mi smo kao gest dobre volje, jer su Ukrajinci uzeli u razmatranje ono što bi moglo da bude osnova sporazuma, pregrupisali snage iz Kijevske i Čeringovske oblasti, međutim oni to nisu cenili. Umesto toga u Buči je izvedena inscenacija - kaže on.

Odgovarajući na optužbe o ratnim zločinima koje je navodno počinila ruska vojska, Sergej Lavrov je rekao da su njihove snage gađale samo vojnu infrastrukturu, a ne civile.

Kurir.rs/Agencije/Telegraf

Bonus video:

00:51

UŽIVO 55. DAN RATA U UKRAJINI! Zelenski: Počela bitka za Donbas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track