SERGEJ ŠOGJU NA SASTANKU SA RATNIM KOMANDANTIMA Postepeno sprovodimo naš sistematski plan za "oslobođenje" Donjecka i Luganska
Foto: Printscreen/Twitter

Ofanziva na Donbas

SERGEJ ŠOGJU NA SASTANKU SA RATNIM KOMANDANTIMA Postepeno sprovodimo naš sistematski plan za "oslobođenje" Donjecka i Luganska

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je cilj Rusije da „oslobodi“ istočni deo Ukrajine.

„Postepeno sprovodimo naš sistematski plan za oslobođenje Donjecke i Luganske Narodne Republike“, rekao je on.

Moskva je u februaru priznala samoproglašenu republiku na teritoriji Ukrajine kao nezavisnu državu.

Šojgu: Zapad proširuje „specijalnu operaciju“ zalihama oružja

Šojgu je na današnjem sastanku visokih zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane dodao da Rusija „preduzima korake za obnavljanje mirnog života“ u istočnoj Ukrajini, a Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da odlože vojnu operaciju isporukom oružja.

„SAD i zapadne zemlje čine sve što mogu da produže specijalnu vojnu operaciju što je više moguće. Sve veći obim stranih isporuka oružja Ukrajini jasno ukazuje na njihovu nameru da izazovu kijevski režim da se bori do poslednjeg Ukrajinca“, rekao je on. .

Glavni cilj ruske vojske je postizanje prodora u provincije Donjeck i Lugansk i uspostavljanje kontrole nad gradom Mariupoljom, saopštila je ukrajinska vojska. Kontrola Donjeckog basena bi omogućila Moskvi da uspostavi kopneni most sa okupiranim poluostrvom Krim.

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je ukrajinske snage i strane borce da se predaju i napuste fabriku gvožđa i čelika Azovstal. „Svi koji se predaju sigurno će ostati živi“, poručili su.

Prema Moskvi, u čeličani je zabarikadirano oko 2.500 boraca, od kojih je oko 400 stranih, prenosi nemačka novinska agencija DPA. Prema pisanju ukrajinskih medija, oko hiljadu civila, uključujući žene i decu, i dalje boravi u fabrici.

Šef samoproglašene republike Donjeck Denis Pušilin ranije je rekao da proruski separatisti pokušavaju da što pre „oslobode“ Azovstalju, prenela je ruska novinska agencija RIA.

Portparol proruskih separatista Eduard Basurin rekao je ruskim medijima, navodi DPA, da su se okupile "specijalne jedinice koje su već počele sa radom". Podržavaju ih rusko vazduhoplovstvo i artiljerija. Prema njegovim rečima, proruske snage su u potpunosti zauzele Mariupolj.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track