60. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski sa Erdoganom o evakuaciji iz Marijupolja! Švajcarska blokirala slanje nemačkih oklopnjaka!
Foto: AP, EPA, Shutterstock

Blog

60. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski sa Erdoganom o evakuaciji iz Marijupolja! Švajcarska blokirala slanje nemačkih oklopnjaka!

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već dva meseca, a najveći deo borbi vodi se na istoku i jugu zemlje.

Najvažniji događaji, nedelja, 24. april

* Vaseljenski patrijarh pozvao na otvaranje koridora na Vaskrs

* Papa pozvao na uskršnje primirje

*Entoni Blinken i Lojd Ostin danas u Kijevu

*Nema mira ni na Vaskrs

Zelenski i Erdogan o evakuaciji iz Marijupolja i bezbednosnim garancijama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o evakuaciji civila iz Marijupolja, među kojima su i oni koji se kriju u čeličani Azovstal.

On je napomenuo da je sa Erdoganom razgovarao pre njegovog planiranog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je rekao da su on i Erdogan takođe razgovarali o toku pregovora i mogućim bezbednosnim garancijama Ukrajini od Turske i drugih država.

Erdoganova kancelarija saopštila je da je on rekao Zelenskom da je Turska spremna da posreduje i pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Volodimir Zelenski, Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA / Sergey Dolzhenko

Ukrajina: Iskander M u Rusiji na 60 km od ukrajinske granice

Rusija je rasporedila pokretne lansere raketa “Iskander M” 60 kilometara severno od granice sa Ukrajinom, na području Belgoroda, saopštio je danas Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

“Iskander” je pokretni balistički raketni sistem.

Njegova dva projektila imaju domet do 500 kilometara i mogu nositi konvencionalne i atomske bojeve glave, navodi Rojters.

Švajcarska blokirala slanje nemačkih oklopnjaka Ukrajini

Švajcarska je odbila dva zahteva Nemačke za izvoz švajcarske municije Ukrajini navodeći kao razlog svoju neutralnost u sukobu Rusije i Ukrajine.

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja Švajcarske potvrdio je da je na oba upita Nemačke, da li se municija dobijena iz Švajcarske može proslediti Ukrajini, "odgovoreno negativno uz napomenu o švajcarskoj neutralnosti".

Vaseljenski patrijarh: Otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini na Vaskrs

Vaseljenski partrijarh Vartolomej pozvao je danas na otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini, rekavši da se u toj zemlji dešava neopisiva ljudska tragedija.

On je tokom uskršnje liturgije u Istanbulu pozvao na otvaranje humanitarnih koridora, "sigurnih prolaza do zaista bezbednih područja za hiljade ljudi opkoljenih u Marijupolju, civile, među kojima su ranjeni, stari, žene i mnogo dece".

"Isto važi i za sve ostale regione u Ukrajini, gde se dešava neopisiva ljudska tragedija", rekao je.

Partijarh Vartolomej je inače odobrio otcepljenje Ukrajinske pravoslavne crkve od Moskve 2019. godine, što je istorijski korak kojem se Rusija žestoko protivila.

patrijarh Vartolomej, Vaseljenski patrijarh
foto: EPA / Sedat Suna

Papa Franja zatražio primirje na Vaskrs

Poglavar katoličke crkve papa Franjo danas je ponovo zatražio uspostavljanje uskršnjeg primirja i pozvao agresore “da zaustave napade, kako bi pomogli iscrpljenim ljudima”.

Papa Franjo je, govoreći vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, rekao da su prošla dva meseca od početka ruskog napada na Ukrajinu i da se, “umesto zaustavljanja, rat pogoršava”.

"Tužno je što je smrtonosna buka oružja glasnija od zvuka zvona koja obeležavaju uskrsnuće, poručio je papa Franjo", javlja AP.

papa Franja
foto: EPA / CLAUDIO PERI

Ruske snage: Pogođena ukrajinska fabrika eksploziva u oblasti Dnjepra

Ruska vojska je pogodila ukrajinsku fabriku eksploziva, nekoliko artiljerijskih skladišta i stotine drugih ciljeva, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.Ruska vojska je koristila precizno navodjene rakete da uništi fabriku za proizvodnju baruta i eksploziva u blizini Pavlograda u oblasti Dnjepra u centralnoj Ukrajini.

U saopštenju se navodi da su ruske snage takodje pogodile nekoliko skladišta artiljerijskim granatama i raketama u Barvinkovi, Novoj Dmitrivki, Ivanivki, Husarivki i Velikoj Komišvahi u regionu Harkova.

Zelenski govorio o nadi tokom uskršnjeg obraćanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je o nadi i pobedi svoje države tokom današnjeg uskršnjeg obraćanja iz katedrale Svete Sofije.

"Neka nam veliki praznik danas da veliku nadu i nepokolebljivu veru da će svetlost pobediti tamu, da će dobro pobediti zlo, život smrt i zato će Ukrajina sigurno pobediti", rekao je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina prolazi kroz veoma teška iskušenja i poželeo da ona dodje do pravednog kraja na tom putu, do početka srećnog života i prosperiteta Ukrajine.

"Na Uskrs molimo Boga za veliku milost da ostvarimo naš san, ovo je još jedan veliki dan, dan kada će u Ukrajinu doći veliki mir", rekao je Zelenski.

Amerikanci stižu u Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da danas u Kijev dolaze američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin.

Oružje nije utihnilo ni na Vaskrs

Rat u Ukrajini nije završen ni posle dva meseca, a najveći deo borbi sada se vodi na istoku i jugu zemlje. Ruske trupe su u subotu pogodile skladište vojne opreme u Odesi, ubivši najmanje osam civila, navodi ukrajinska strana.

Osmoro poginulo u napadu

Regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je da je osam osoba poginulo u ruskim napadima u toj oblasti. „Obično bismo dolazili u crkve sa korpama. Danas je to nemoguće. Ruska artiljerija je uništila najmanje sedam crkava u i oko Luganska“, rekao je Gajdai.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track