FAUČI O KORONI: Pandemija je za SAD završena, ali je virus još tu
Foto: EPA / Greg Nash / POOL

kovid 19

FAUČI O KORONI: Pandemija je za SAD završena, ali je virus još tu

Planeta -

Savetnik Bele kuće za Kovid 19 Entoni Fauči rekao je da su SAD izašle iz faze pandemije po broju novih infekcija korona virusom, hospitalizacija i smrtnih ishoda, upozoravajući da sama zdravstvena kriza još nije završena.

U intervjuu za PBS NewsHour u utorak, Fauči je dao određeni optimizam u pogledu pandemije u SAD, prenosi RT.

-Svakako smo sada u ovoj zemlji izvan faze pandemije, rekao je on.

testiranje, korona
testiranje, koronafoto: EPA / MAX CAVALLARI

-Naime, mi nemamo 900.000 novih infekcija dnevno i desetine i desetine i desetine hiljada hospitalizacija i hiljade umrlih. Trenutno smo na niskom nivou, dodao je.

Međutim nakon faze pune eksplozivne pandemije, tokom zimskog porasta broja novih infekcija omikron sojem, sada je period tranzicije tokom koje korona virus postaje endemska bolest.

-Svet je još u pandemiji. U to nema sumnje. Neka niko pogrešno ne tumači situaciju, rekao je Fauči.

Bez obzira na to, Fauči je upozorio da ''nećemo iskoreniti ovaj virus'', ali je sugerisao da bi moglo biti moguće održati infekciju na ''veoma niskom'' nivou putem povremenih vakcinacija.

Međutim, nije pojasnio koliko će često biti potrebne nove vakcine.

-To bi moglo biti svake godine, možda i duže, da bi taj nivo bio nizak. Ali, trenutno nismo u fazi pandemije u ovoj zemlji, nastavio je Fauči, dodajući, ''pandemija znači široko rasprostranjenu, širom sveta, infekciju koja se brzo širi među ljudima''.

Uprkos njegovoj dobroj proceni dok je razgovarao sa PBS-om, Fauci je prošlog meseca upozorio da bi nove varijante koronavirusa koje se pojavljuju u Sjedinjenim Državama mogle da primoraju zemlju da se vrati pod stroga ograničenja, tvrdeći da Amerikanci ne mogu jednostavno da kažu ''Završili smo. Idemo dalje''.

U odvojenim komentarima za AP u sredu, Fauči je rekao da su SAD u ''mnogo, mnogo boljoj'' situaciji nego prošle godine, i uprkos porastu slučajeva prošle zime, ''sada smo usporili i prešli u više kontrolisanih faza''.

Zaraze koronom, hospitalizacije i smrtni slučajevi u SAD su pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko mesec

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track