SANKCIJE NISU OKRNJILE PUTINOV PROFIT? Evo koliko je Rusija prihodovala od prodaje nafte od početka rata u Ukrajini!
Foto: Shutterstock, Profimedia

procena

SANKCIJE NISU OKRNJILE PUTINOV PROFIT? Evo koliko je Rusija prihodovala od prodaje nafte od početka rata u Ukrajini!

Planeta -

Uprkos tekućim sankcijama protiv Rusije otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, Vladimir Putin zarađuje milijarde na prodaji fosilnih goriva. Centar za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Finskoj objavio je studiju u kojoj se navodi da je Rusija zaradila oko 66 milijardi dolara od početka rata.

Ukrajinski vojnik prolazi pored deaktiviranog ruskog vojnog višecevnog bacača raketa na periferiji Harkova, u Ukrajini, u petak, 25. februara 2022. Ruske trupe su se u petak, 25. februara 2022. obrušile na glavni grad Ukrajine, uz pucnjavu i eksplozije koje su odjekivale sve bliže vladinoj četvrti, u invazija na demokratsku zemlju koja je podstakla strah od šireg rata u Evropi i pokrenula napore širom sveta da se Rusija zaustavi.

„Izvoz fosilnih goriva je ključni pokretač ruskog vojnog jačanja i brutalne agresije na Ukrajinu“, navodi se u uvodu studije. „Glavne naftne kompanije, elektroprivrede i industrije nastavili su da kupuju ruska fosilna goriva: otkrili smo isporuke u objekte ili sa brodovima povezanim sa naftnim kompanijama Ekson Mobil, Shell, Total, Repsol, BP, Lukoil, Neste i Orlen i Trafigura; elektroprivrede RVE, KEPCO, Taipover, Tohoku Electrik Pauer, Čubu Electric Pover, TEPCO, Kjušu Electric Pover; i industrijske kompanije Nipon Stil, POSCO, Formosa Petrokemikal Korporejšn, Mitsubiši, Hjundai Stil, Sumitomo i JFE Still.

Studija kaže da jedna četvrtina ruskih isporuka fosilnih goriva stiže u samo šest luka Evropske unije — Roterdam (Holandija), Maasvlakte (Holandija), Trst (Italija), Gdanjsk (Poljska) i Zebridž (Belgija).

Najveći uvoznici ruske nafte su, po redu od najvećeg uvoznika, Nemačka, Italija, Kina, Holandija, Turska, Francuska.

Studija je uključivala činjenicu da ruski izvoz pada:

Čak i u odsustvu zabrana uvoza, izbegavanje ruskih snabdevanja smanjuje uvoz pomorskim putem. Isporuke nafte iz Rusije stranim lukama pale su za 20% u prve tri nedelje aprila, u poređenju sa periodom januar-februar pre invazije.

Preporuke centra u studiji, međutim, otkrivaju da su to antifosilna goriva bez obzira odakle dolaze:

Napravite plan za zamenu ruskih fosilnih goriva čistom (nefosilnom) energijom, merama energetske efikasnosti i uštede energije što je pre moguće. Ovo će imati daleko veći uticaj od pukog preuređenja globalnih trgovinskih tokova fosilnih goriva i imaće daleko veće ekonomske, zdravstvene i bezbednosne koristi.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track