RUSKI AVION UŠAO U ŠVEDSKI VAZDUŠNI PROSTOR Oni odmah digli lovce: Krajnje neprihvatljivo u ovakvoj situaciji
Foto: Profimedia

napetost

RUSKI AVION UŠAO U ŠVEDSKI VAZDUŠNI PROSTOR Oni odmah digli lovce: Krajnje neprihvatljivo u ovakvoj situaciji

Planeta -

U petak uveče ruski avion ušao je ušvedski vazdušni prostor južno od švedske regije Bleking, nakon čega su poleteli švedski borbeni avioni, locirali i fotografisali avion, navodi se u saopštenju švedskih oružanih snaga, prenosi švedska javna televizija SVT.

U petak uveče ruski vojni propelerac tipa AN-30 prvo je poleteo istočno od Bornholma, danskog ostrva u Baltičkom moru, a zatim ušao u vazdušni prostor Švedske. Kako navode švedske oružane snage, avion je kratko bio u švedskom vazdušnom prostoru.

- Avion se nalazio istočno od Bornholma, a potom je krenuo prema švedskoj teritoriji. Avion je kratko narušio švedski vazdušni prostor, a zatim napustio to područje. Švedska rezervne snage za incidente pratile su čitav proces i fotografisali incident, navodi se u saopštenju oružanih snaga Švedske.

Ministar obrane Peter Hultkvist takođe je komentarisao incident.

-Kršenje švedskog vazdušnog prostora krajnje je neprihvatljivo. To ćemo, naravno, diplomatski dati do znanja. Akcija je neprofesionalna i, s obzirom na celokupnu bezbednosnu situaciju, krajnje neprimerena. Švedski suverenitet uvekmora da se poštuje, naveo je ministar u komentaru za SVT.

Početkom marta četiri ruska borbena aviona narušila su vazdušni prostor Švedske, preletevši iznad mora istočno od Gotlanda.

Ruski napad na Ukrajinu primorao je Švedsku i Finsku da razmotre svoje politike vojne neutralnosti kao najbolji način održavanja nacionalne bezbednosti, a obe će zemlje u narednim nedeljama odlučiti o članstvu u Severnoatlantskom savezu. Zbog toga su iz Kremlja uputili oštre izjave u nekoliko navrata.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track