RANJEN KOMANDANT RUSKIH SNAGA U UKRAJINI? Britanski San tvrdi da je Valerij Gerasimov evakuisan u Rusiju!
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

nepotvrđeno

RANJEN KOMANDANT RUSKIH SNAGA U UKRAJINI? Britanski San tvrdi da je Valerij Gerasimov evakuisan u Rusiju!

Planeta -

Komandant ruskih snaga u Ukrajini navodno je ranjen i vraćen je u Rusiju samo nekoliko dana nakon što je stigao da preuzme odgovornost za rat, prenosi britanski San.

Putin je poslao načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova da preuzme ličnu kontrolu nad njegovim nastojanjem da zauzme teritoriju u Donbasu i istočnoj Ukrajini.

Nepotvrđena tvrdnja je da je Gerasimov (66) ranjen u Izjumu u ukrajinskoj oblasti Harkov, koja je u centru intenzivnih borbi.

Tu je takođe poginuo deveti ruski general-major Andrej Simonov. Čini se da snimci podeljeni na društvenim mrežama pokazuju raketni udar.

U napadu je takođe uništeno preko 30 ruskih oklopnih vozila, uključujući tenkove. A sada je nezvanični ruski izvor javio da je Gerasimov koji je upravo stigao u region u četvrtak zadobio „ranu od gelera u gornjoj trećini desne noge bez preloma kostiju.

Zvaničnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko rekao je da je napad na Izjum bio „baš mesto gde se... nalazio Gerasimov, koji je lično došao da predvodi napad na Slavjansk“. "Veliki broj" viših oficira je ubijen, rekao je on.

Pro-ukrajinski Telegram kanal Vertikal rekao je da je Gerasimov „ranjen u blizini Izjuma“ „Naš izvor izveštava da su mu noge i kukovi oštećeni.

To sugeriše da su trojica iz njegove pratnje ubijena, a da je načelnik Generalštaba evakuisan. Mediji Agentstvo preneli su da je on iz ratne zone prvo prebačen vojnim helikopterom Mi-8 u Belgorod u zapadnoj Rusiji.

Odvojeno, vojno mesto u Belgorodskoj oblasti je viđeno na video snimcima, izazvanom, kako se sumnja, ukrajinskim napadom. Tri jurišna helikoptera Ka-52 kružila su dok je Mi-8 prevozio njega i druge vrhunske snage.

Zatim se u Belgorodu ukrcao u avion Ministarstva odbrane Tu-154 koji je odleteo na nepoznato odredište. Osnivač nezavisnog tima za obaveštavanje sukoba Ruslan Levjev rekao je da je očevidac na aerodromu video Gerasimova kako se ukrcava u avion bez pomoći.

„Izvor potvrđuje da je Gerasimov taj koji je odleteo“, objavio je on. "Ali on se sam ukrcao, živ i zdrav."

Ako je tačno, njegovo ranjavanje, čak i manje, od strane Ukrajinaca je još jedan dubok psihološki udarac za Putina i njegovu posrnulu ratnu kampanju, prenosi britanski medij. Gerasimov je zadužen za rusku ratnu kampanju zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Kurir.rs/Sun

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track