POSLE PRIZNANJA UKRAJINACA DA JE DUH KIJEVA MIT: Evo kako to doživljavaju građani! Svemu doprineli i strani mediji! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

propaganda

POSLE PRIZNANJA UKRAJINACA DA JE DUH KIJEVA MIT: Evo kako to doživljavaju građani! Svemu doprineli i strani mediji! VIDEO

Planeta -

Oborio je brojne ruske avione, preživeo neprijateljske napade i postao simbol ukrajinske iznenađujuće efikasne protivvazdušne odbrane, dobivši hrabar ratni nadimak: Duh Kijeva.

On je takođe, ispostavilo se, mit.

„Duh Kijeva je superheroj-legenda, čiji su lik kreirali Ukrajinci!“ Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva napisala je u subotu na Fejsbuku, odagnavši višemesečne glasine – koje su podsticale same ukrajinske vlasti – koje su ojačale otpor ruskoj invaziji.

Ukrajinsko saopštenje usledilo je nakon što su neke novinske kuće, uključujući londonski Tajms, identifikovale Duha Kijeva kao majora Stepana Tarabalku, stvarnog 29-godišnjaka koji je poginuo u vazdušnoj borbi u martu. Tvrdnja je odjeknula na društvenim mrežama i tabloidnim publikacijama u Ukrajini i na Zapadu, kao da potvrđuje da je priča o herojskom borcu bila stvarna.

Umesto toga, pokazalo se da je to bio jedan od uspešnijih delova propagande u informacionom ratu koji se, povremeno, Ukrajina borila podjednako žestoko kao i na bojnom polju.

Tek dan nakon početka ruske invazije ukrajinski mediji su počeli da izveštavaju da je nepoznati pilot borbenog aviona MIG-29 za 30 sati oborio šest neprijateljskih aviona. Memovi i ilustracije počeli su da kruže internetom sa heštegom #ghostofkiiv, prikupljajući stotine miliona pregleda.

Čak je i bivši predsednik Ukrajine Petro O. Porošenko objavio na Tviteru sliku pilota za kojeg je rekao da je duh Kijeva i koji je imao „šest pobeda nad ruskim pilotima!“

Ukrajinska vlada se takođe pridružila. 27. februara je na Tviteru prenela priču i fotografiju, nazvavši nepoznatog pilota „noćnom morom za ruske letelice“. Objavio je video koji hvali pilota koji je uključivao snimak sa simulatora borbenog leta.

Otprilike u isto vreme, kada je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo na Fejsbuku da se desetine otpuštenih vojnih pilota vraća u Vazduhoplovstvo, osvrnulo se na fascinaciju anonimnim pilotom: „Ko zna, možda je jedan od njih vazdušni osvetnik na MIG-29.”

Priče su se širile i preklapale. Nakon izveštaja početkom marta da je "Duh Kijeva" oboren, Ihor Mosijčuk, bivši ukrajinski poslanik, izvestio je da je pilot preživeo, vratio se u svoju bazu, poleteo u drugom mlaznjaku i oborio još jedan neprijateljski avion.

"Duh je živ!" napisao je na Fejsbuku. Kijev post je objavio da je uništio čak 49 aviona.

Skepticizam se proširio u nekim krugovima. Ali legenda je samo rasla. Umetnici su proizveli NFT, ili nezamenljive tokene, sa slikom pilota. Plavo-zlatni flajeri i ilustracije „Duh Kijeva” kružile su internetom.

U petak je nekoliko publikacija identifikovalo pilota kao Tarabalku, avijatičara koji je poginuo u borbi 13. marta i koji je posthumno dobio vojnu počast „Heroj Ukrajine“. Londonski Tajms je takođe citirao ukrajinske izvore koji su rekli da se očekuje da će pilotova kaciga i naočare biti prodate na aukciji u Londonu.

Sledećeg dana, Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine je opovrgla te tvrdnje. „Heroj Ukrajine Stepan Tarabalka NIJE ’Duh Kijeva’ i NIJE oborio 40 aviona“, piše na Fejsbuku. Ali i dalje su radili na održavanju mita.

„#GhostOfKiiv je živ“, napisalo je Vazduhoplovstvo na Tviteru. „Oličava kolektivni duh visokokvalifikovanih pilota Brigade taktičke avijacije koji uspešno brane Kijev i region.

Za mnoge Ukrajince to je bilo jedino važno.

„On JE legenda“, napisala je Lesija Vasilenko, ukrajinska poslanica na Tviteru, „On ne može biti ubijen – on je duh“.

Kurir.rs/NY Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track