VATRENI PRVI MAJ U PARIZU: Okupljanje za praznik rada obeležili i žestoki sukobi sa snagama reda! FOTO, VIDEO
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON

očekivano

VATRENI PRVI MAJ U PARIZU: Okupljanje za praznik rada obeležili i žestoki sukobi sa snagama reda! FOTO, VIDEO

Planeta -

Nasilje je izbilo na tradicionalnom prvomajskom mitingu u Parizu kada je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice u Francuskoj da izvrši pritisak na nedavno ponovo izabranog predsednika Emanuela Makrona da učini više da pomogne radničkoj klasi.

Demonstracije u nedelju u Parizu bile su obeleženi sukobima između demonstranata, od kojih su mnogi nosili crnu odeću, i policije, prema izveštajima lokalne štampe. Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin nazvao je nasilje „neprihvatljivim“.

1 / 4 Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski sindikati ciljaju na ovogodišnje tradicionalne demonstracije za Dan radnika kao na okupljalište za one koji žele da pokažu Makronu da mu njegova pobeda na izborima ne daje blanko ček. Makron je prošle nedelje ponovo izabran na drugi petogodišnji mandat nakon što je pobedio kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen. Makron je pobedio Le Pen za skoro 20 procentnih poena, iako je to bila daleko manja razlika u odnosu na njihovo prvo takmičenje u 2017, prenosi Blumberg.

Nedeljni protest je takođe bio povod za levičarske partije u zemlji da pokušaju da predstave ujedinjene prednosti na događaju u odbrani prava radnika. Stranke su u pregovorima o saradnji na junskim parlamentarnim izborima u pokušaju da ograniče Makronovu moć u zakonodavnom telu.

Žan-Lik Melanšon, lider krajnje levice koji je zauzeo treće mesto na predsedničkim izborima, rekao je na protestu u Parizu da su levičarske stranke „nekoliko milimetara udaljene” od izbornog sporazuma.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track