ŠOLC: Sankcije neće biti ukinute dok Rusija ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom
Foto: EPA / Clemens Bilan

Ukrajina treba da odredi mirovne uslove

ŠOLC: Sankcije neće biti ukinute dok Rusija ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom

Planeta -

Sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Kijevom, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc i dodao da je na Ukrajini da odredi mirovne uslove.

Šolc je u intervjuu emitovanom danas na javnoj televiziji ZDF rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin preračunao ako je očekivao da bi mogao dobiti teritoriju od Ukrajine, proglasiti prekid neprijateljstava i da će zapadne zemlje odustati od sankcija.

"Nije promislio celu svoju operaciju u Ukrajini. Nije mislio da će se Ukrajina tako odupreti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže tako dugo. Nećemo povući sankcije osim ako on ne postigne sporazum s Ukrajinom, a to se ne može postići diktiranim mirom", rekao je Šolc, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nemački kancelar je takodje rekao da Nemačka neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

"To je bilo kršenje medjunarodnog prava... to je istina", rekao je.

Dodao je da ne planira posetiti Kijev nakon što je planirano putovanje predsednika Frank-Valtera Štajnmajera otkazano zbog prigovora Ukrajine.

Odbacio je kritike da je na početku previše oklevao da pošalje Ukrajini teško naoružanje, a zatim su usledile kritike pacifista nakon što je Nemačka prošle sedmice objavila isporuku protivavionskih tenkova "Gepard".

"Nema smisla raditi nešto samo zato što neko viče ili ne radi nešto zato što netko viče", rekao je Šolc i dodao da je zaštita zemlje i očuvanje mira njegova dužnost kao kancelara.

On je pod pritiskom kako u zemlji tako i u inostranstvu da Ukrajini osigura teško naoružanje kao što su tenkovi i haubice i da podrži trenutni embargo EU na uvoz ruske energije kako bi Putinu oduzeo čvrstu valutu koja mu pomaže u finansiranju rata.

Očekuje se da će Evropska komisija ove sedmice predložiti šesti paket sankcija protiv Rusije uključujući embargo na kupovinu ruske nafte, meru koja bi Moskvi oduzela veliki deo prihoda.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track