KAKO JE STVOREN MIT O DUHU KIJEVA, KOJI JE PODIZAO MORAL UKRAJINCIMA NA POČETKU RATA?! Da li je sve propaganda?
Foto: Printscreen YT/Top Channel Albania

rat u ukrajini

KAKO JE STVOREN MIT O DUHU KIJEVA, KOJI JE PODIZAO MORAL UKRAJINCIMA NA POČETKU RATA?! Da li je sve propaganda?

Planeta -

Duh Kijeva pojavio se na nebu iznad prestonice Ukrajine i uspeo da obori čak šest ruskih aviona samo u jednom danu, ovako su društvene mreže raširile priču o mitskom pilotu, koji sa lovcem MiG-29 se sam hrabro suprostavlja gomili ruskih aviona i sve ih obara.

Samo jedan MiG-29 koji se naziva ''Duh Kijeva'' uspeo je da u jednom danu obori čak šest ruskih aviona. Ovo je trenutno najveć vazduhoplovni AS od 1991. godine i od 1945. godine, pisali su korisnici Tvitera.

Prema njihovim rečima ''Duh Kijeva'' oborio je u vazdušnim borbama za grad: 1 MIG-29, 1 Su-27, 2 SU-25 i 2 SU-25. Takođe ovoj listi dodata su i dva Su-30 koji su oboreni u vazdušnoj borbi dva protiv jednog, kada ih je ''Duh Kijeva“ sve opobarao raketama.

Naravno pojedinici su došli pod nož zbog ovakve liste, posebno vazduhoplovni znalci koji su smatrali da je ''Duh Kijeva'' internet-propagandna fikcija, koju su stvorili oni koji podržavaju ukrajinsku vojsku da bi dizali moral borcima i narodu.

U potpaljivanju vatre potrudio se i bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji je rekao da je ''Duh Kijeva'' isti pilot sa kojim je i on leteo. Osvanuo je i Tviter nalog.

Treba podsetiti da je posle američkog zauzimanja Iraka kad je krenuo gerilski rat sa džihadistima osvanula i priča o Džubi, mitskom snajperisti koja likvidira američke vojnike.

Odjednom su džamije i medrese posebno one okoje okupljaju radikalne islamiste bile preplavljene snimcima kako irački snajperisti ubijaju Amerikance.

Sva ta ubistva su pripisana su bila Džubi, mitskom nevidljivom i neuništivom biću.

O ''Duhu Kijeva'' kasnije su kružile priče da je do sada oborio čak 40 neprijateljskih aviona, što je neverovatan podvig za jednog čoveka, posebno u ovim uslovima.

Komanda vazduhoplovnih snaga Ukrajine saopštila je na Fejsbuku da je "Duh Kijeva" superheroj- legenda čiji su lik kreirali Ukrajinci.

- Molimo sve građane da vode računa o tačnosti informacija i da provere izvore, pre nego što počnu da šire vesti, piše u njihovoj objavi.

U nekim ranijim izveštajima, piše da je ovaj legendarni vojnik u stvari Stepan Tarabalka (29), a vlasti su nedavno potvrdile da je on poginuo u borbi 13. marta, a posthumno je odlikovan i ordenom "Heroja Ukrajine".

Nakon njegove smrti, legenda o njegovom navodnom podvigu nastavila je toliko da se širi među Ukrajincima, da su vojne vlasti bile prinuđene da demantuju glasine da je Stepan "Duh Kijeva", ali i one o obaranju 40 ruskih aviona.

Vojni stručnjaci odmah posumnjali u ovu legendu

Širenje legendi o ovom vojniku, podgrejala je i objava Ministarstva odbrane na Tviteru u kom su objavili video u kom se veliča Tarabalkino herojstvo, prenosi Telegraf.

Vojni stručnjaci koje je kontaktirao BBC odmah su posumnjali u činjenicu da bi jedan vojni pilot mogao da obori čak 40 neprijateljskih aviona.

Ukrajinski vojni istoričar Mihail Žirohov je opisao priču o "Duhu Kijeva" kao propagandu da podizanje morala.

Govoreći za BBC on je rekao da su na početku rata Rusi dominirali ukrajinskim vazdušnih prostorom, tako da je ukrajinski pilot mogao da obori samo dva ili tri ruska aviona.

- Neophodno je imati ovakav narativ, jer su naše oružane snage manje i mnogi misle da ne možemo biti jednaki sa Rusima. Ovo nam je potrebno u ratu kako bismo podigli moral - rekao je on.

Činjenica da ukrajinski piloti još uvek poriču Rusiji da potpuno vlada njihovim nebom, leteći slabijim, starijim MiG-29 ruskog dizajna, poslužila je kao inspiracija za ovu legendu.

Uz svu vojnu moć Rusija je imala više od dva meseca da razbije ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ali nije uspela.

Ukrajinske vlasti su podstakle legendu o "Duhu Kijeva" samo nekoliko dana od početka rata. Ukrajinska služba bezbednosti SBU pokazala je lik pilota borbenog aviona na svom Telegram profilu, sa natpisom u kojem se "Duh Kijeva" naziva anđelom zbog obaranja deset ruskih aviona. Međutim, ime anđela nije navedeno, a mediji su kasnije rekli da je fotografija stara.

Drugi vojni analitičar koji je želeo da ostane anoniman, rekao je ova legenda pomogla u podizanju morala, baš u trenutku kada je ljudima bila najpotrebnija.

Još jedna legenda koja je doprinela jačanju morala je i potapanje ruske krstarice "Moskva". Ukrajina tvrdi da su njihove snage pogodile ovaj brod sa dve rakete domaće proizvodnje, dok Moskva izričito tvrdi da je na ovom brodu izbio požar nakon eksplozije municije.

Ono što je sigurno je da su i Ukrajina i Rusija vrlo tajnovite po pitanjima o sopstvenim gubicima. general oružanih snaga Ukrajine je 30. aprila saopštila da je Rusija do sada navodno izgubila 190 aviona i 155 helikoptera, dok nezavisni stručnjaci tvrde da su izbudili 26 aviona, 39 helikoptera i 48 dronova.

Stručnjaci su saglasni da je većina ruskih aviona oborena raketama sa zemlje, posebno prenosivim PVO sistemima "Manpad".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track