BURE BARUTA Amerika šalje toliko oružja Ukrajini da je ugrozila sopstvene zalihe!
Foto: AP Efrem Lukatsky

MILIJARDE U NAORUŽANJU

BURE BARUTA Amerika šalje toliko oružja Ukrajini da je ugrozila sopstvene zalihe!

Planeta -

SAD su Kijevu poslale čak 7.000 antitenkovskih projektila tipa "džavelin", što čini oko jedne trećine ukupnog broja koji poseduju

Efikasan za ciljeve u vazduhu na malim visinama... Stinger
Efikasan za ciljeve u vazduhu na malim visinama... Stingerfoto: Printscreen YouTube

Aktivnost u vazduhoplovnoj bazi Dover u Delaveru ovih dana drastično je uvećana - veliki transportni avioni "C-17" napunjeni haubicama, "stingerima" (raketama za PVO), antitenkovskim raketama tipa "džavelin" i drugom vojnom opremom lete ka istočnoj Evropi. Kako u analizi ističe Vašington post, u toku je velika akcija dopremanja američkog oružja Ukrajini za borbu protiv Rusije.

Nestašica delova

Od početka ruske invazije 24. februara zvanični Vašington se obavezao da će pomoći Kijev sa 15 milijardi dolara u vojnoj opremi, a u procesu je usvajanje zakona da se Ukrajini pomogne s dodatne 33 milijarde dolara. Oružje koje SAD dopremaju Ukrajini trebalo bi, po mišljenju stratega u Pentagonu, da donese prevagu na stranu Kijeva i upravo je to ono što želi američki predsednik Džozef Bajden, koji je juče posetio fabriku kompanije "Lokhid Martin" u Alabami. Tamo se proizvode antitenkovski projektili "džavelin", koji imaju ključnu ulogu u uništavanju ruskih tenkova i oklopnih vozila. Godišnje ova fabrika ima kapacitet proizvodnje od 2.100 ovih projektila.

BROJKE

Šta je sve Amerika isporučila Ukrajini:

7.000 raketa "džavelin"

5.000 raketa "stinger"

90 haubica 155 milimetara

140.000 projektila za haubice

100 hamvija

11 helikoptera "mi-17"

200 oklopnih vozila M-113

10 antiartiljerijskih radara

2 protivavionska radara

Postavlja se pitanje koliko obilna američka vojna pomoć za Ukrajinu utiče na zalihe američkog oružja koje bi mogle da zatrebaju u slučaju izbijanja nekog novog oružanog konflikta protiv Severne Koreje, Irana ili neke treće zemlje? - Amerika je do sada Ukrajini poslala oko 7.000 antitenkovskih projektila tipa "džavelin", neki su poslati i tokom administracije Donalda Trampa, što čini jednu trećinu od ukupnog broja ovih projektila - navodi Mark Kensijan, savetnik u Centru za strateške međunarodne studije i stručnjak za program bezbednosti. Analitičar procenjuje da će SAD Ukrajini poslati i čak jednu četvrtinu "stingera", raketa za PVO i uništenje ciljeva na malim visinama. Greg Hejz, izvršni direktor "Rejdion tehnolodžiza", kompanije koja proizvodi "stingere", kaže da će tek naredne godine uspeti da povećaju proizvodnju zbog nestašice delova.

Veliki problem

- To bi mogao da bude veliki problem. U narednim godinama proizvodnja oba ova raketna sistema će biti ograničena - navodi Kensijan.

Podrška Kijevu... Boris Džonson, premijer Velike Britanije
Podrška Kijevu... Boris Džonson, premijer Velike Britanijefoto: Alberto Pezzali / Avalon / Profimedia

Pomoć i sa Ostrva: Od Britanaca još 300 miliona funti

Velika Britanija je najavila da će Ukrajini poslati dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od 300 miliona funti, preneo je Rojters. Britanija je od početka invazije poslala Ukrajini više od 5.000 protivtenkovskih projektila i pet sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao i drugu municiju i eksploziv. Britanski premijer Boris Džonson juče se video-linkom obratio poslanicima ukrajinskog parlamenta. Džonson je u govoru uporedio ukrajinsku borbu protiv ruske invazije s britanskom odbranom od nacista u Drugom svetskom ratu.

Ruska invazija na Ukrajinu ujedno je i velika prilika za američke i evropske proizvođače oružja dok se zakonodavci od Vašingtona do Varšave utrkuju ko će izdvojiti više novca za naoružanje. Međutim, proizvođači se suočavaju s nedostatkom radne snage i problemima u lancu proizvodnje i isporuke. Bajden je za 2023. predložio vojni budžet SAD od 773 milijarde dolara, što je povećanje od četiri odsto. Na globalnom nivou za naoružanje se izdvaja više od 2.000 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track