UN: EVAKUISANI IZ AZOVSTALJA STIGLI U ZAPOROŽJE! Prvi konvoj civila iz Marijupolja na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom!
Foto: Profimedia

na bezbednom

UN: EVAKUISANI IZ AZOVSTALJA STIGLI U ZAPOROŽJE! Prvi konvoj civila iz Marijupolja na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom!

Planeta -

Prvi konvoj civila koji su danima bili blokirani u železari Azovstalj u Marijupolju stigao je danas u obližnji grad Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, saopštile su Ujedinjene nacije.

Ujedinjene nacije su navele da je u Zaporožje stiglo 127 civila evakuisano iz železare Azovstalj, poslednjeg ukrajinskog uporišta u Marijupolju koje je od 21. aprila pod blokadom ruskih snaga.

evakuacija, Azovstalj, Zaporožje
foto: Profimedia / Mariupol City Council/ INSTAR

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je novinarima da je u Azovstalju ostalo nekoliko stotina civila.

U međuvremenu, ukrajinski borci koji se nalaze u Azovstalju navode da su ruska vojska i proruske snage danas počele ofanzivu na tu železaru.

Pošto su ruske snage zauzele Marijupolj, predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. aprila naredio vojsci da ne kreće u napad na železaru, već da je drži pod blokadom.

evakuisani, evakuacija, zaporožje, Marijupolj
foto: Profimedia / Dimitar DILKOFF / AFP

Zamenik komandanta ukrajinskog puka Azov, čiji su borci u Azovstalju, potvrdio je da su ruske snage danas započele napad na železaru.

Ranije danas, zvaničnik policije Marijupolja Mihailo Veršinjin rekao je da je ruska vojska "počela da napada fabriku na nekoliko mesta".

Azovstalj, evakuacija, Marijupolj
foto: Profimedia / Russian Defence Ministry

Komandant brigade Nacionalne garde Ukrajine, koji je takođe u Azovstalju, rekao je da "neprijatelj pokušava da upadne u fabriku sa značajnim snagama koje koriste oklopna vozila".

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track