AMERIKANCI TVRDE: Kina nas je poslušala da ne pomaže Rusiji! Za sada bez vojne i ekonomske pomoći! VIDEO
Foto: Profimedia, EPA-EFE/Yuri Gripas

diplomatija

AMERIKANCI TVRDE: Kina nas je poslušala da ne pomaže Rusiji! Za sada bez vojne i ekonomske pomoći! VIDEO

Planeta -

Dva meseca nakon upozorenja da bi Peking mogao da pomogne Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki zvaničnici rekli su da nisu primetili otvorenu kinesku vojnu i ekonomsku pomoć Moskvi.

Američki zvaničnici rekli su Rojtersu poslednjih dana da su i dalje oprezni u pogledu kineske dugoročne podrške Rusiji uopšte, ali da se vojna i ekonomska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne još.

Američki predsednik Džo Bajden priprema se za posetu Aziji ovog meseca u kojoj će dominirati uspon Kine, a njegova administracija će uskoro objaviti prvu strategiju nacionalne bezbednosti Kine, koja postaje supersila.

„Nismo videli da Narodna Republika Kina pruža direktnu vojnu pomoć ratu Rusije protiv Ukrajine ili sistematske napore da pomogne Rusiji da izbegne naše sankcije“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

„Nastavljamo da pratimo Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla da pomogne Rusiji ili na drugi način izbegne sankcije SAD i partnera.

Osim što izbegava direktnu podršku ruskom ratu, Kina izbegava i sklapanje novih sporazuma između svojih državnih rafinerija nafte i Rusije uprkos velikim popustima. U martu je kineska državna grupa Sinopec suspendovala pregovore o velikoj investiciji u rusku petrohemijsku i gasnu industriju.

Prošlog meseca, američki ambasador u UN pozdravio je kinesku uzdržanost na glasanju u UN osudivši rusku invaziju na Ukrajinu kao pobedu. Ali Kina je odbila da osudi rusku akciju u Ukrajini i kritikuje sankcije Zapada Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu, a dve zemlje su u februaru ponovo potvrdile partnerstvo „bez granica“.

Kineska ambasada u Vašingtonu u ponedeljak je u tekstu od 30 stranica optužila SAD za širenje „neistine“ kako bi diskreditovala Kinu u vezi sa Ukrajinom, uključujući tvrdnju u martu da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć. Ambasada napominje, međutim, da su američki zvaničnici od tada rekli da nisu videli dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Bajden nije govorio ni o tome da Kina pomaže Rusiji otkako je novinarima u Briselu 24. marta rekao da se u telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom „uverio da razume posledice“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošle nedelje Komitetu Senata za spoljne poslove da Kina ima „značajan rizik za reputaciju“ da bude ruski saveznik i da „za sada ne vide značajnu kinesku podršku ruskoj vojnoj akciji“.

Bajden će posetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. On će se takođe sastati sa indijskim i australijskim liderima tokom sastanka Kuad-a u Tokiju. Ovo će biti njegova prva poseta Aziji kao predsedniku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track