BAJDEN ODLAZI U ISTORIJU? Američki portal otkriva: Ne na način na koji bi želeo! VIDEO
Foto: Shutterstock

AMERIKEN SPEKTEJTOR

BAJDEN ODLAZI U ISTORIJU? Američki portal otkriva: Ne na način na koji bi želeo! VIDEO

Planeta -

Mnogo je stvari u vezi sa predsedništvom Bajdena koje su istorijski značajne, skoro nijedna od njih na dobar način. Ali evo nečega čija bi perspektiva mogla biti u isto vreme istorijska, značajna i zapravo dobra za Ameriku.

Do ove diskusije dolazimo kao rezultat nekoliko anketa koje su se pojavile u javnosti u utorak, a obe govore isto: Bajden se ne sviđa biračkom telu Demokratske stranke, prenosi Ameriken spektejtor.

Prvo, Išjuz & Insajts je naručio anketu od TIPP-a u kojoj su stvari prilično jalove za trenutnog stanovnika Bele kuće:

Da, veoma je rano. Ali ako im se sada omogući izbor, koje demokrate Amerikanci žele da vide kako se kandiduju za predsednika 2024.? Možda i ne tako iznenađujući odgovor koji proizlazi iz najnovije ankete I&I/TIPP izgleda je: „Bilo ko osim Džoa Bajdena“.

U aprilskoj anketi javnog mnjenja, Spektejter je pitao smo Amerikance svih političkih opredeljenja širom demografskog spektra: „Koga želite da vidite kako se kandiduje za predsednika na listi demokrata 2024. godine?“

Samo 19 odsto onih koji su odgovorili odgovorilo je „Džo Bajden, 46. predsednik Sjedinjenih Država“. Ostatak izbora raspoređen je među 18 kandidata, uz „ostalo“ (6%) i „nisam siguran“ (28%). Drugim rečima, 81% Amerikanaca ne želi da se Bajden ponovo kandiduje.

Niko drugi nema više od 7 procenata u anketi I&I/TIPP, ali to je hladna uteha za Tim Bajdena. Anketa Harvard/Harris nije mnogo bolja:

Samo 37 odsto birača želi da se Bajden kandiduje 2024. godine, dok je 63 odsto birača reklo da ne želi da se 80-godišnji Bajden kandiduje za drugi mandat. Posmatrano po partijama, 66 odsto demokrata smatra da bi Bajden trebalo da se kandiduje, a 14 odsto republikanaca i 27 odsto nezavisnih se složilo. Bajdenov ukupni rejting odobravanja je samo 33 odsto.

Da su predsednički predsednički predizbori demokrata 2024. održani danas, samo 37 bi glasalo za Bajdena. Nasuprot tome, Donald Tramp bi zaradio 58 odsto glasova republikanaca da su predizbori GOP održani danas.

U potencijalnom međusobnom meču, Tramp bi pobedio Bajdena. Za Trampa bi glasalo 45 odsto birača, dok bi samo 43 odsto glasalo za Bajdena. Anketa kompanije Redfild & Vilton Strategies u petak takođe je pokazala da Tramp ima prednost od dva poena.

Ovo stvara realnu mogućnost da Džo Bajden, koji kaže da će se kandidovati za reizbor 2024. (da li mu treba verovati ili ne, potpuno je odvojeno pitanje), može da uđe u trku samo da izgubi nominaciju demokrata.

Kome? Ko zna? Klupa D tima je prazna za 2024. kao i za 2020. kada je nominacija pala na Bajdena. Ali tada je imao sreće, a sada je jednostavno nepopularan. Podsetimo se da je Bajden bio praktično četvorogodišnji kandidat za predsednika pre 2020. i da niko nikada nije glasao za njega u tim prethodnim pokušajima.

Ne može se isključiti mogućnost da bi Bajden mogao da izgubi od Gevina Njusoma, Grečen Vitmer, Korija Bukera ili (što je verovatnije) nekoga koga Berni Sanders podržava.

Ako jeste, ući će u istoriju. Prošlo je mnogo vremena — tačnije 138 godina — otkako se aktuelni američki predsednik kandidovao i izgubio nominaciju svoje stranke.

Džo Bajden u potpunosti pripada toj tradiciji. I mogao bi da ih nadmaši tako što će se kandidovati i izgubiti nominaciju svoje stranke.

Dakle, pravo pitanje nije koji će socijalista tvrde levice uskočiti u trku, zajahati medijski talas ka nominaciji demokrata preko Bajdena, a zatim će biti uništen od strane Donalda Trampa ili Rona DeSantisa da bi odredio rođenje sledeće političke ere Amerike. Da li je GOP u stanju da se potpuno transformiše iz kalupa Buš-republikanske glupe partije i nauči da pobedi u sledećoj eri.

Kurir.rs/Ameriken Spektejtor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja