06:30

AMERIKA PODELJENA GORE NEGO ZA VREME TRAMPA Protesti širom zemlje, ovo je razlog za DUBOKE PODELE U 23 SAVEZNE DRŽAVE

AMERIKA PODELJENA GORE NEGO ZA VREME TRAMPA Protesti širom zemlje, ovo je razlog za DUBOKE PODELE U 23 SAVEZNE DRŽAVE

Planeta -

Milioni žena u Americi mogle bi uskoro da ostanu bez zakonskog prava na prekid trudnoće, sudeći po procurelim spisima Vrhovnog suda.

U dokumentu, koji je objavio Politiko, navodi se da je vrhovna sudska instanca u ovoj zemlji blizu toga da promeni odluku iz 1973. kojom je u čitavoj državi legalizovan abortus.

Da li će ovo biti početak kraja demokratije u zemlji koja se na tome zasniva ili je za sada to samo načinjanje osnovnih demokratskih načela? Koliko će to uticati na političku sliku i kakve nas promene očekuju? Šta će reći Republikanci a šta takozvane demokrate na ovo i šta je šita slika ove hrabre, da ne kažemo neadekvatne pretnje?

Na sva ova pitanja odgovor nam je dao u Jutarnjem programu Kurir televizije Antonije Kovačević, urednik Serbijan Tajmsa u Čikagu.

Antonije Kovačević
foto: kurir televizija

Kovačević ističe da se uveliko širom Amerike organizuju protesti jer su 23 države SAD najavile da će proglasiti abortus zabranjenim.

- Ono što se negde navodi kao opravdanje za ovu odluku jeste upravo to da će se državama vratiti na odlučivanje ta vrlo važna materija. Radi se o jednoj gospođi pod prseudonimom koja je 1973. na inicijativu advokata koji su se tada bavili ljudskim pravima izdejstvovana odluka po kojoj praktično ta jedna presuda proglašena za federalno pravilo. Vrhovni sud je odredio da od 1973 godine pravo na abortus pravo koje se odnosi na federalnom nivou. Ovo sada je nagovešteno, ništa nije odlučeno. Bilo je preliminarnog glasanja i ta odluka je negde na putu da se donese što je donelo paniku. Prisustvujemo protestima, 23 države su najavile da ukoliko se donese odluka da će proglasiti abortus zabranjenim. Pored 23 države, još 13 drugih država se bavi tim problemom i on će se ubrzo naći pred zakonodavcima - ispričao je Kovačević gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Antonije Kovačević
foto: kurir televizija

Na pitanje voditelja Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević do čega može dovesti takva odluka, Kovačević kaže da je u ovom trenutku teško reći, ali da smatra da će svaka savezna država iskoristiti pravo da odluči na takozvanom opštem nivou.

- Teško je u ovom trenutku reći, svakako da će svaka zemlja iskoristiti pravo da odluči na nekom opštem nivou jer abortus nije jednostavna tema. Ako je bio dozvoljen u nekim određenim okolnostima, pravile su se iznimke. Abortus u ovom slučaju nije pravo majke i odnosio se na problematične situacije gde je majka silovana npr, ili dete nema perspektivnu budućnost - rekao je Kovačević.

Antonije Kovačević
foto: kurir televizija

Glavni urednik Serbijan Tajmsa u Čikagu smatra da je abortus tema koja Ameriku ponovo deli na frontove.

- Amerika nakon što se udružila po pitanju rata u Ukrajini, ovo je tema koja očigledno ponovi deli Ameriku na frontove. Ponovo se taj republikanski i demokratski segment razvrstava, vrlo je velika polemika oko toga gde treba povući crvenu granicu kad je u pitanju abortus i pravo žene da odluči o svojoj sudbini i sudbini deteta. Svakako da će ovo potrajati. Mislim da je odluku i glasanje izazvalo to što se u Americi abortusi obavljaju u "klinikama" koje nisu državne niti registrovane, tu su bile razne afere. Ta situacija u velikoj meri deluje na ovakve odluke i sumnje - rekao je Kovačević.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track