ERDOGAN SE PRERAČUNAO Inflacija u Turskoj divlja, lira pada, život sve skuplji!
Foto: Profimedia, Shutterstock

EKONOMSKA KRIZA

ERDOGAN SE PRERAČUNAO Inflacija u Turskoj divlja, lira pada, život sve skuplji!

Planeta -

Najveći rast cena na godišnjem nivou još od 1995. pokazuju zvanični podaci, predsednik Redžep Tajip Erdogan doliva ulje na vatru

Građani sve siromašniji... Jedna od pijaca u Istanbulu
Građani sve siromašniji... Jedna od pijaca u Istanbulufoto: Profimedia

Inflacija u Turskoj dostigla je skoro 70 odsto u poslednjih godinu dana pokazuju najnoviji zvanični podaci što ukazuje na žestoku ekonomsku krizu u zemlji, a kako prenosi agencija Blumberg državu sa skoro 85 miliona stanovnika na raskršću Evrope i Azije tek očekuje najgore. Indeks potrošačkih cena u aprilu je porastao za 69,97 odsto na godišnjem nivou u poredenju sa 61,14 posto u martu, objavio je turski institut za statistiku Turkstat.

Kamate su zlo

Na mesečnom nivou aprilska inflacija iznosi 7,25 odsto. Na godišnjem nivou najviše su porasle cene energije, koje su ubrzale sa martovskog nivoa od 102,9 odsto na 118,2 procenta u aprilu, dok su cene hrane, koje čine oko četvrtine potrošačke korpe, porasle za 89 odsto u odnosu na isti mesec 2021. povećanje troškova proizvodnje će se preneti na potrošače što nagoveštava da građanima tek predstoji žestok udar ekonomske krize.

Monetarna politika: Kamate miruju

Charlie Robertson, glavni ekonomista u kompaniji "Renaissance Capital" kaže da su rastu cena doprineli pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini. - Uzroci su jasni ali mi je nelogična čudna monetarna politika u Turskoj. Većina zemalja je podigla kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju i poskupljenje energenata i hrane.

Krizu u zemlji, kako prenosi BBC, pogoršava i odbijanje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podigne kamatne stope, što je potez kojim se obično pribegava kako bi se povećala cena novca i zauzdala inflacija. Erdoganov prioritet na ojačavanju izvoza umesto očuvanja valutne stabilnosti doveo je do kolapsa lire. - Kamatne stope su otac i majka svog zla na svetu - rekao je Erdogan, koji pokušava da obori cene intervencijom na tržištu stranih valuta. Pod pritiskom predsednika Centralna banka Turske je od septemba još i spustila kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto u septembru. Tuba Canpolat iz Istanbula, koja je zdravstveni radnik, kaže da njena porodica jedva uspeva da preživi sa platom supruga koji radi na građevini.

Problemi građana

- Bila sam na tromesečnom bolovanju posle porođaja ali moraću da počnem da radim. Sve je poskupelo i ne znam kako ćemo se snaći za vrtić. Dobijala sam nadoknadu ali to je nedovoljno i ne pokriva čak ni mesečni trošak samo pelena za mesec dana. Pokušavam da nađem neki posao koji mogu da radim od kuće. Suprugova plata je 5.000 lira, a cena stanarine i režija je oko 4.000 - navodi Canpolat i nastavlja: - Primorana sam da kupujem jeftinije pelene i da ih ređe menjam. Takođe kupujemo i jeftiniju hranu. Preživljavamo zahvaljujući pomoći od roditelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track