POČELA VELIKA KONTRAOFANZIVA UKRAJINE: Oterali Ruse iz 5 sela oko Harkova! Ne zna se koliko je mrtvih u gradu MAPA FRONTA
Foto: AP/Felipe Dana

Institut za istraživanje rata o dešavanjima na ISTOKU EVROPE

POČELA VELIKA KONTRAOFANZIVA UKRAJINE: Oterali Ruse iz 5 sela oko Harkova! Ne zna se koliko je mrtvih u gradu MAPA FRONTA

Planeta -

Velika kontraofanziva ukrajinske vojske oko Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, juče je dala prve ozbiljnije rezultate - povratili su pet sela, tvrde iz generalštaba u Kijevu.

Kako navode na svojoj Fejsbuk stranici, ruske trupe su pod takvim pritiskom da su uništile tri mosta kako bi usporili napredovanje Ukrajinaca. Juče su izveli i velike akcije na sada već čuvenom Zmijskom ostrvu u Crnom moru, gde su dronovi "TB2 bajraktar" uništili ruski desantni čamac klase "serna".

Mapa Ukrajine, Ukrajina
foto: Kurir

STRATEGIJA

- Harkov je pod stalnim raketnim udarima od početka rata. Niko ne zna koliko je ljudi poginulo u borbama za ovaj ukrajinski grad - ni civila, ni vojnika sa obe strane. Ali prema procenama uglednog Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona, bitka za Harkov je trenutno u odlučujućoj fazi. Moguće je da ukrajinske snage uskoro nateraju rusku vojsku dalje od ovog strateški važnog grada, koji inače napadaju bez uspeha od 24. februara - piše BBC.

Institut za proučavanje rata navodi da su ukrajinske snage napravile značajan napredak severno i istočno od Harkova i da je moguće da uskoro nateraju Ruse na povlačenje, posle koga bi taj grad bio van dometa artiljerije.

- Ova operacija se razvija u uspešnu, veliku kontraofanzivu, veoma različitu od lokalizovanih kontraofanziva koje su pokušavali od početka rata. Ponovo preuzimaju dosta teritorije u širem pojasu oko Harkova. Spremnost za koncentrisanje trupa pokazuje da ukrajinska vojska veruje da može da spreči rusku operaciju opkoljavanja trupa u Severnodonjecku. Prethodnog dana Rusi nisu uspeli da napreduju ni na podružju Izjuma, gde su bili uspešni ranije. Ipak, zauzeli su delove teritorije na obodu Severnodonjecka - navodi institut.

Ukrajina, Harkov
foto: AP/Felipe Dana

OŠTEĆENJA

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je sukob u Ukrajini znatno oštetio ruske oružane snage i njihovu opremu.

- Najmanje jedan T-90M, najmoderniji tenk ruske vojske, uništen je u borbama. Ovi tenkovi predstavljeni su 2016. i imaju unapređen oklop, oružje i najnaprednije satelitske navigacione sisteme. Oko 100 ovih tenkova je u upotrebi. Sukob u Ukrajini je teško oštetio neke od najsposobnijih ruskih jedinica. Biće potrebno mnogo vremena i novca da Rusija obnovi svoje snage posle rata. Biće posebno izazovno zameniti najmoderniju opremu, i to zbog sankcija koje su uvedene - naveli su iz ministarstva na Tviteru.

Ukrajinci su nastavili da napadaju Zmijsko ostrvo, koje su izgubili na početku rata, i to turskim dronovima "TB2 bajraktar". Na snimcima koje su objavili vidi se kako uništavaju desantni čamac pun oružja. Pored njega, uništena su i dva patrolna čamca.

SVETLANA TIHANOVSKA: BELORUSKI SABOTERI POMOGLI KIJEVU

Beloruski saboteri odigrali su veliku ulogu u ruskom odustajanju od pokušaja da zauzmu Kijev i povuku sve trupe iz tog dela zemlje, poručila je Svetlana Tihanovska, liderka beloruske opozicije.

Ukrajina, Svetlana Tihanovska, Belorusija
foto: Profimedia

- Bilo je više od 80 akcija diverzanata kojim je sprečeno dostavljanje oružja, hrane i goriva ruskim trupama. Aktivisti šalju Ukrajincima sve obaveštajne podatke koje imaju, ali i gde se kreću ruske trupe i rakete. Većina Belorusa, čak njih 86 odsto, protiv je rata u Ukrajini - rekla je ona za BBC.

Kurir.rs/ A. Ivanović

Bonus video:

03:40

TO JE LAŽ! RUSIJA NIKADA NIJE PODRŽAVALA VELIKU SRBIJU Đorgović šokirao izjavom u emisiji SAMO HOĆE PROLAZ DO TOPLOG MORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track